libris.ro

Ungurii incep sa recunoasca atrocitatile si genocidurile comise impotriva romanilor si evreilor din Transilvania

Ungurii incep sa recunoasca atrocitatile si genocidurile comise impotriva romanilor si evreilor din Transilvania

Istoria adevarata are tendinta de a iesi mereu la iveala, indiferent cat ar cauta unii sau altii s-o ascunda. Iata ca istoricii din Ungaria incep sa recunoasca crimele si barbariile care ajung pana la un real genocid, ale armatei ungare in timpul regimului horthist din Transilvania.

Dupa ce v-am prezentat cum propaganda guvernamentala maghiara isi foloseste influenta din diaspora maghiara pentru a schimba opinia unor ambasade straine sau chiar pentru a publica in ziare straine de prestigiu informatii tendentioase la adresa Romaniei prin propagandisti ca Arpad Szoczi, acum va vom prezenta si parerea unor unguri care sunt dispusi sa accepte si sa spuna care este adevarul istoric.

Ungurii incep sa recunoasca atrocitatile si genocidurile comise impotriva romanilor si evreilor din Transilvania

Sub tittlul de „Conflicte sociale si etnice in sec. 19-20; atrocitati, progromuri, masacre, genociduri / Transilvania 1940” regasim informatii despre atrocitatile ungurilor asupra populatiei civile romanesti:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„1940, Dictatul de la Viena

Aspirațiile maghiarilor revizionisti pentru  Transilvania constituiau o grea întrebare în regiunea Europei Centrale și de Est si provocau instabilitate geopolitica. Pe data de 30 august 1940, în conformitate cu Palatul Belvedere din Viena s-au anunțat hotărârile arbitrale prin care a fost returnat Ungariei în 1920, partea de nord a teritoriilor anexate la România (Transilvania și Partium). 43104 km2, un total de 2,577,260 de locuitori au fost inapoiati Ungariei.

Evacuarea a fost completă, administrația românească și armata retragandu-se in termenul de doar doua saptamani. Transferul teritoriului dintre cele doua țări s-a facut intr-o atmosfera politică și publică extrem de tensionată . Din cauza conflictului maghiaro-român între 1938 și 1940 au avut loc un număr de incidente de frontieră , dar care, în mare parte, ele nu au afectate populația civila.

 Atrocitatile armatei ungare impotriva populatiei romanesti

Armata ungara a ocupat între 5 și 13 septembrie 1940 partea vestica a țării. La intrarea in tara ungurii s-au temut de o posibila reactie ostila a poporului român. Majoritatea evreilor, ori din convingere ori din interes, s-au alăturat cu entuziasm pentru a sărbători intrarea maghiarilor in Transilvania.

În contrast cu  situatia demografica din orașele cu populatie majoritara maghiara și zonele rurale omogene (Tinutul Secuiesc), populația parțial mixta, unde majoritatea populatiei era de etnie română din zonele rurale (Bitrita-Năsăud, Maramureș, Salaj) a reprezentat principala sursă de pericol.

Atrocitățile maghiare militare cele mai grave au avut loc in zonele Sălaj si Campia Transilvaniei . Incidentele au început chiar înainte de invazia armatei maghiare .

Conform datelor istoricilor români din noiembrie 1941, numarul celor ucisi de catre armata ungara este 919 de persoane , 1126 au fost torturati, iar numarul celor închisi se ridica la 15,893. În conformitate cu partea de cercetare ungaro-română careia i s-a alaturat si o comisie de instrumentare în comun italiano-germana, până la 30 octombrie 1941 s-au constatat 699 de decese în atrocitățile facute de maghiari impotriva romanilor.

Diplomația română a solicitat intervenția germanilor. Propaganda română și maghiară erau manipulate de publicații străine care încearcau să influențeze opinia publică. La cererea guvernului român în octombrie 1940 Comitetul mixt germano-italian a fost trimis pentru a investiga plângerile.”, sursa : tarsadalominformatika.elte.hu

Cu toate ca multe dintre informatiile expuse respecta canoanele istoriografiei maghiare, drept dovada stand bibliografia la care se face referire in subsolul paginii si sunt omise adevaratele atrocitati si masacre de la Ip, 13/14 septembrie 1940Nușfalău, 8 septembrie 1940Treznea, 9 septembrie 1940Cerișa, 15 septembrie 1940Marca, 15-16 septembrie 1940Brețcu, 16 septembrie 1940Mureșenii de Câmpie, 20 septembrie 1940Band, Grebeniș, Oroiu, septembrie 1944Sărmașu, 15 septembrie 1944Tărian, 29 septembrie 1944Prundu Bârgăului, 10 octombrie 1944Moisei, 14 octombrie 1944, etc, important este ca se desteleneste o adevarata piatra de moara care pana acum inlesnea negarea si minimizarea pana la curata nesimtire a acestor atrocitati.

Acum macar se recunoaste faptul ca au avut loc atrocitati, masacre si genociduri indreptate impotriva populatiei civile romanesti din Transilvania.

Ungurii incep sa recunoasca atrocitatile si genocidurile comise impotriva romanilor si evreilor din Transilvania, sursa imagine: youtube.com
Ungurii incep sa recunoasca atrocitatile si genocidurile comise impotriva romanilor si evreilor din Transilvania, sursa imagine: youtube.com

Sursa:

[1] tarsadalominformatika.elte.hu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info