Ungurii despre romani: „Sunt imputitii Europei!”

Ungurii despre romani: "Sunt imputitii Europei!", sursa : screenshot hir.ma

Nu ma pot lauda ca am multi prieteni maghiari (n.r. ma refer bineinteles la romanii de etnie maghiara din Romania) insa cred ca am ajuns macar la nivelul conversatiei civilizate si al respectului reciproc, astfel incat sa incheg anumite legaturi prin intermediul carora sa putem discuta civilizat, sa avem un dialog foarte normal, chiar daca venim din doua culturi diferite.

Ungurii despre romani: „Sunt imputitii Europei!”

[one_half][tp_product id=”194113222″ feed=”396″][/one_half]

Astfel, din cand in cand, mai primesc anumite informatii, fotografii inedite sau link-uri cu articole care prezinta si punctul de vedere al maghiarilor din Romania. Uneori, cei care mi le trimit, sunt destul de amabili ca sa-mi traduca din limba maghiara in limba romana acele articole. Astfel, am putut sa-mi fac de multe ori o impresie cat mai apropiata de adevar, cunoscand si varianta maghiara si facand bineinteles si distinctie intre propaganda extremista si iredentista si parerile sincere ale ungurilor care au capul pe umeri si asteptari rezonabile de la statul roman.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Zilele trecute am primit un mesaj de la un prieten de origine maghiara, in care era prezent de asemenea si un link catre un site in limba maghiara (hir.ma/cimke/budosek-a-romanok), mesaj in care imi spunea indignat ca „fratii” sai din Ungaria ii numesc pe atat cetatenii romani de etnie romana cat si pe cei din asa zisul Tinut Secuiesc tigani sau „romani urat mirositori” / „romani imputiti”.

Intr-adevar, in articolul mentionat, „büdösek a románok – A románok 20%-a még soha nem mosott fogat, sőt a legkevesebbet költ tisztálkodásra„, este mentionat faptul ca 20% dintre romani nu s-au spalat niciodata pe dinti ori sa faca cheltuieli pentru igiena personala.

„Romanii sunt imputitii (n.r. urat mirositorii) Europei. Nu spunem asta pentru a ataca pe cineva inainte de a vedea informatii inca de la inceput. Asta este o constatare facuta de catre o companie de cosmetice in cadrul unui sondaj realizat de site-ul de stiri Manna.ro. Este umitor faptul ca lunar, romanul de rand cheltuie 900 de forinti pentru igiena personala a intregii familii. Aceasta este cea mai mica suma din intreaga Europa (n.r. pentru acest gen de cheltuieli). Populatia romana…„, traducerea aproximativa a articolului din limba maghiara

 

Cititi si : Saracii din Ungaria: „Vom muri de foame

Locurile de munca din judetele pastorite de catre UDMR au scazut vertiginos proportional cu trecerea timpului si multi  maghiari din Romania s-au vazut nevoiti din cauza autoizolarii economice a zonei lor sa se indrepte catre Ungaria, acolo unde au crezut ca vor fi intampinati „frateste”, dar au constatat cu stupoare ca ungurii din Ungaria au o parere destul de proasta despre ei, dispretuindu-i si discriminandu-i in fel si chip.

Amicul meu de etnie maghiara este indignat de ipocrizia ungurilor din Ungaria, acolo unde aproximativ o treime din populatia totala a Ungariei traieste sub limita saraciei (Saracii din Ungaria: „Vom muri de foame), unde suburbiile Budapestei sunte infestate de gunoaie si de mizerie, fiind comparabile cu ghetourile de prin tarile din lumea a treia, iar o zona din nordul Ungariei de langa granita cu Slovacia este intr-o paragina totala si o saracie crunta, zona fiind locuita in majoritate de comunitatea rroma.

Redam mai jos mesajul unui maghiar din Romania, fiind vorba chiar de cel care ne-a trimis si sursa articolului la care am facut referire mai sus:

„Nu vreau sa-mi faci public numele, dar ceea ce iti voi spune acum este din toata sinceritatea mea. In Ungaria ne considera tigani sau ne batjocoresc numindu-ne „romani (olahi) cu par pe talpi”. Nu conteaza daca provii din a patra sau a cincea generatie de maghiari, ei pe noi tot tarani sau romani imputiti ne vor numi. Daca provii din familie mixta cum sunt eu, este chiar mai rau. Ne numesc pe noi cei din Romania imputiti dar ei nu se uita ca la dansii sunt poate mult mai multe asemenea specimene. Am lucrat cateva luni la o benzinarie din Ungaria, suficient cat sa vad care este procentul de nespalati acolo si sa fiu in acelasi timp umilit cat pentru o viata intreaga.”

Ungurii despre romani: "Sunt imputitii Europei!", sursa : screenshot hir.ma
Ungurii despre romani: „Sunt imputitii Europei!”, sursa : screenshot hir.ma

 

 

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info