SA NU DORMIM: INCEPE DECOMUNIZAREA CERNAUTIULUI!

SA NU DORMIM: INCEPE DECOMUNIZAREA CERNAUTIULUI!

Legea cu privire la decomunizarea Ucrainei inca n-a intrat in vigoare, dar procesul a inceput. De fapt, si fara aceasta lege in majoritatea regiunilor tarii decomunizarea se desfasoara de multa vreme, acum ajungand la etapa finala. In regiunea Cernauti, bunaoara, inca la inceputul anilor 90 au fost demontate monumentele si busturile lui Lenin, schimbate denumiri de strazi, localitati.

SA NU DORMIM: INCEPE DECOMUNIZAREA CERNAUTIULUI!

Dar „decomunizarea” nu inseamnă numai rasturnarea lui Ilici. De rand cu schimbarea denumirii strazilor si interzicerea simbolurilor comuniste, legea prevede si deschiderea arhivelor secrete, scoaterea de sub lacatul tainelor a crimelor savarsite de organele sovietice de exterminare in masa.

Kyivul a spus deja „adio” simbolurilor comuniste, prin hotararea comisiei pentru buget de pe langa Consiliul Orasenesc de a sprijini inlocuirea denumirilor si simbolurilor comuniste pe tot teritoriul capitalei. Deputatii au decis ca pana la 28 iunie sa se faca inventarierea, iar pana la 24 august, de Ziua Independentei Ucrainei, sa nu ramana nici urma de duh sovietic-comunist in capitala.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


O decizie similara au adoptat si deputatii Consiliului Orasenesc Cernauti, in orasul nostru urmand sa fie schimbate denumirile a circa 56 de strazi. In acest scop s-a format o comisie pentru toponimie, condusa de secretarul primariei Cernauti, Iaroslav Kusnirik. Incă nu s-a precizat si n-a fost facuta publica lista acestor strazi, dar se stie precis ca vor fi schimbate denumiri ca Gaidar, Moris Torez, Vatutin, Olimpiada de la Moscova…

In privinta arterei Olimpiada de la Moscova, care incepe de la vechiul cimitir si ajunge pana la Prut, exista doua versiuni, facute publice de deputata Consiliului Orasenesc O. Kalmykova. Si daca tot a inceput acest proces atat de costisitor, realizat pe bani publici, din buget, la care contribuie si romanii, cred ca n-ar trebui sa ramanem o masa amorfa.

E cazul ca societatile nationale ale romanilor sa intervina cu propuneri privind revenirea la unele vechi denumiri din perioada interbelica, sterse cu barbarie de pe cladirile orasului de ocupantii sovietici.

Nu se stie daca in lista strazilor ce urmeaza sa-si schimbe denumirea a fost inclusa si „28 iunie”, si daca aceasta este considerata ca reminiscenta a epocii comuniste. Mai avem in oras si un tanc cu stea rosie, postat la loc de cinste, ce aminteste de inceputul celei mai tragice pagini din istoria romanilor, dar si a altor etnii din Bucovina, si un monument urias al soldatului „eliberator”.

De la 1940 incoace, urmele romanesti au fost distruse de pe fata ctitoriei lui Alexandru cel Bun. Acum, cand Patria noastră istorica, Romania, este considerata prietena si una din primele pe lista aliatilor Ucrainei ar trebui sa se inlature aceste nedreptati.

Maria TOACA

[alert-announce]Sursa:[1] www.zorilebucovinei.com[/alert-announce]

jos-comunismul

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info