libris.ro

Romanii din Suedia au organizat o manifestatie impotriva confuziei „roman-rrom” si impotriva cersetoriei organizate

Romanii din Suedia au organizat o manifestatie impotriva confuziei „roman-rrom” si impotriva cersetoriei organizate

Inițiativa Solidaritate pentru Romania si Asociația Românilor din Suedia au organizat manifestatie impotriva confuziei „roman-rrom” si impotriva cersetoriei organizate. Initiativa lor este considerata un demers al societatii civile din diaspora si din tara, delimitandu-se total de orice insinuare politica. Ca urmare a libertatii de circulatie prin Europa acest fenomen al migratiei romilor a explodat si odata cu el au venit si toate problemele cauzate de o parte a acestei comunitati, cresterea in amploare a cersetoriei fiind doar una dintre multele neplaceri cu care se confrunta tari ca Marea Britanie,  Norvegia, Danemarca, Suedia, Italia, Franța, Austria, Belgia, Olanda, Irlanda, Germania, Spania, etc

Taberele de rromi si activitatile acestora au atras o atentie covarsitoare a presei din tarile occidentale, iar promovarea excesiva a acestei teme a facut ca subiectul sa devina in scurt timp unul populist, fiind speculat de diferite partide politice din tarile respective care au cresut in sondaje abordand problema cersetoriei sau a prezentei acestor tabere insalubre pe teritoriul tarii lor.

Romanii din Suedia au organizat o manifestatie impotriva confuziei „roman-rrom” si impotriva cersetoriei organizate

Inițiativa Solidaritate pentru Romania si Asociația Românilor din Suedia au eliberat si un comunicat de presa in care sesizeaza fenomenul discriminarii indirecte prin confuzia culturala dintre romani si tigani:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Comunitatea româneasca din Suedia prin Intresseföreningen för Rumäner i Sverige și Initiativa Solidaritate pentru Romania împreuna cu un grup civic suedez a organizat pe data de 30.05.2015 în Stockholm-Suedia, ora 17.00, o manifestație a cărei scop a fost acela de a sesiza în mod public fenomenul discriminării indirecte prin confuzie culturală a romanilor cu comunitatea ,,roma / țigănească´´, comunitate care este des în mijlocul unor scandaluri sociale cu caracter negativ.

De asemenea unul dintre punctele dezbatute a fost și acela al sesizarii cersetoriei organizate, fenomen ce nemultumeste societatea suedeza și pe care autoritățile îl trateaza cu superficialitate. Manifestatia a captat atenția presei suedeze. De remarcat ca interactivul evenimentul nu a avut culoare politica și nu a ținut cont de nationalitate sau diferente culturale, fiind organizat astfel încât:

– sa exprime nemulțumirea cetatenilor fata de o dilema culturala;
– sa sesizeze creșterea actelor discriminatorii;
– sa atentioneze mediul politic și autoritatilor asupra urgentarii rezolvarii cersetoriei organizate.

Evenimentul a decurs civilizat si fără nici un incident. La final cei prezenti și-au exprimat dorința ca acest tip de evenimente sa aibă loc și în alte orase din Suedia.

Cu deosebită stimă,

Inițiativa Solidaritate pentru Romania
Asociația Românilor din Suedia

Contact: introsve@gmail.com
solidaritatepentruromania@yahoo.ro”

Un alt fenomen ingrijorator in Europa este reticenta crescanda pentru cei care vin din Romania, romanii avand dificultati in a-si gasi un loc de munca din cauza confuziei romani-rromi:

” Mulți cetățeni români au marturisit că au probleme la căutarea unui loc de muncă și au fost întrebați nu de puține ori dacă ei sunt români sau romi/țigani. Reticența față de cineva care vine din România este astfel în creștere, fiind regretabil atât pentru români cât și pentru romii de bună credință, fiind astfel victime colaterale a celor care preferă cerșetoria. Frustrarea crește în rândul societăților unde comunitățile de români și romi își desfășoară activitatea. Atacurile fizice sau  verbale directe la adresa românilor și romilor/țiganilor în presă, politică, societate fiind o realitate (bătuți, scuipați, mașini, rulote incendiate, greutăți la angajare, etc.).- UK, Novegia, Italia, Suedia.”, ne-a relatat Gabriel Ursescu

Despre manifestatia romanilor impotriva confuziei culturale dintre romani-rromi si impotriva cersetoriei organizate a scris si presa suedeza prin friatider.se: „Demonstratie impotriva cersetoriei in Stockholm„:

” Mulțimea de manifestanți a înfruntat ploaia persistentă sâmbătă după-amiaza, la ora cinci, pentru a demonstra. Dr. Bohlin a fost unul dintre organizatorii demonstrației și el explică faptul că, în primul rând manifestatia a avut loc în semn de protest față de cerșetorie, dar de asemenea si un grup de români a protestat impotriva confuziei culturale romani-rromi.”

Sursa: Glasul.info

Romanii din Suedia au organizat o manifestatie impotriva confuziei "roman-rrom" si a cersetoriei organizate, foto: Gabriel Ursescu
Romanii din Suedia au organizat o manifestatie impotriva confuziei „roman-rrom” si a cersetoriei organizate, foto: Gabriel Ursescu

 

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info