libris.ro

Evreii pământeni. Evreii din armata română

Evreii pământeni. Evreii din armata română

La 13 octombrie 1879 a fost data Legea de revizuire a art. 7 din Constitutia Romaniei, care acorda cetatenie si locuitorilor de alta religie decat cea crestina.Primeau astfel, cetatenie romana evreii pamanteni (evrei care isi ziceau asa, cu aceasta denumire destul de potrivita, de inspirata, pentru a se sti ca erau de cateva generatii in Romania, unii dintre ei trecuti chiar si la crestinism).  Legea votata in 1879 acorda cetatenia romana in bloc doar unui numar de 888 de evrei care luptasera in Razboiul de Independenta a Romaniei din 1877.

„In lunile iunie si iulie 1878 are loc Congresul de la Berlin, care, in schimbul recunoasterii independentei Romaniei, statu­eaza egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor tarii si acordarea de drepturi civile evreilor. Articolul 44 elaborat de participantii la Congres prevedea: «In Romania deosebirile de confesiune sau credinta religioasa nu vor putea fi invocate nimanui ca motiv de excludere sau de impiedicare de a se bucura de drepturi civile si politice de interzicere de a practica functii publice si de a obtine onoruri, sau de a exercita orice mestesug sau profesie in nici un fel de localitate» .”, scrie cersipamantromanesc.wordpress.com

Evreii pământeni. Evreii din armata română

„Conform prevederilor constituționale in vigoare in anul 1912, evreii nascuti in Romania nu dobandeau automat cetațenia. Ea se acorda individual, solicitantul inaintand parlamentului un dosar cu diferite acte personale. Camera Deputaților și apoi Senatul votau impamantenirea pentru fiecare caz individual. Procedura era complicata și de durata. Așa se explica numarul foarte mare de evrei „fara protecție”, adica fara cetațenie. Totusi, conform legii de recrutare din anul 1876, evreii erau supuși recrutarii și mobilizați in timp de razboi.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Cu alte cuvinte, aproape intreaga populație evreiasca din Regatul Romaniei se afla in afara corpului cetațenesc al statului roman, ceea ce nu i-a impiedicat sa participe la razboi in uniforma armatei romane. Deși puțini relativ la numarul total al populației, și evreii au luptat pentru unirea din 1918. 23.000 de soldați din armata romana au fost evrei, fiind mobilizata aproximativ o zecime din populația evreiasca a Romaniei de atunci. Pierderile pentru cei trei ani de razboi (1916-1919) nu pot fi trecute cu vederea: 882 morți, 772 raniți, 449 cazuți prizonieri, 3.043 disparuți. 825 de evrei romani au fost decorați pentru faptele lor din perioada razboiului. 220 dintre aceștia au participat ca medici și sanitari și s-au implicat direct in salvarea de vieți. Mulți alții au sprijinit efortul de razboi din postura de civili prin donații, colecte de fonduri și alte acțiuni caritabile, scrie inliniedreapta.net

Profesorul Ion Coja despre evreii pământeni

„A mai existat o categorie, evreii pamanteni, evrei care isi ziceau asa, cu aceasta denumire destul de potrivita, de inspirata, pentru a se sti ca  erau de cateva generatii in Romania, tineau sa-si afirme solidaritatea cu „saracia si nevoile” neamului romanesc, cu istoria si viitorul patriei lor Romania, nu doreau sa fie confundati cu evreii recent stabiliti in Romania, ale caror intentii si al caror comportament – specula si inselaciune, nu l-au acceptat niciodata.

Din randurile evreilor pamanteni s-au ridicat majoritatea evreilor pe care avem motive de recunostinta sa-i pomenim. Despre acesti evrei pamanteni am aflat prima oara de la Alexandru Graur.

Ne tinea un curs special, la anul V, despre numele de persoana. I-a pomenit pe evreii pamanteni in acest context, cu un obicei onomastic prin care se deosebeau de ceilalti evrei: puneau in mod specific la copiii lor nume ne-evreiesti, din antichitatea greco-latina sau din onomasticonul crestin post-biblic, daca ma pot exprima astfel: Alexandru, Liviu, Aurel, Teodor (Tudor), Nicolae, Constantin, Stefan, Corneliu etc.

Am dedus ca maestrul nostru era un astfel de evreu. Pe fratele sau il chema Constantin, iar pe fiu l-a botezat Dumitru… Evreii pamanteni au avut si un partid politic al lor, cu mult inainte ca alti evrei sa-si faca altul, comunist, in 1921, de trista si dureroasa amintire!”

Surse/Note:

[1] cersipamantromanesc.wordpress.com

[2] Evreii din România în Războiul de Reîntregire a Țării

[3] Evreii noștri. Evreii pământeni

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info