libris.ro

Preoții martiri ai Basarabiei în timpul ocupației sovietice

Preoții martiri ai Basarabiei în timpul ocupației sovietice

La data de 3 decembrie 1943, Mitropolitul locotenent al Basarabiei, Efrem Enăchescu, emitea ordinul nr. 16649 catre parohiile care supravietuisera atrocitatilor bolsevice. Printre alte aspecte, mitropolitul Basarabei facea si niste dezvaluiri cu adevarat cutremuratoare:

În timpul ocupației sovietice (1940-1941) mulți clerici basarabeni și numeroși creștini devotați Bisericii au fost martirizați, schingiuiți sau deportați de stăpânirea ateistă. În vederea întocmirii unui MARTIROLOG al Bisericii basarabene, vă invităm a proceda de urgență la adunarea datelor necesare cu privire la acești clerici și credincioși – stabilind cu precizie când, unde și în ce împrejurări au suferit aceștia din cauza prigoanei dezlănțuite de cei fără Dumnezeu. Preoții vor face descrierea pe baza mărturiilor și declarațiilor date în scris de rudele, vecinii și consătenii celor care au suferit din cauza bolșevicilor.

„După eliberarea Basarabiei şi revenirea autorităţilor româneşti, s-a constatat că doar într-o perioadă de un an de ocupaţie sovietică (1940-1941) au fost distruse 13 biserici, 27 transformate în cluburi, 48 de preoţi omorâţi sau deportaţi.Potrivit altor date, dintre cei rămași în timpul ocupației, au fost executați, sau deportați peste o sută de preoți.Numai în localitatea Volintiri, jud. Cetatea Albă au fost executați de către agenții N.C.V.D.,16 preoți.În perioada stăpânirii sovietice se desfăşura o intensă propagandă antireligioasă. Bisericile erau supuse la plata unor impozite exagerate, în cazul neachitării la timp a sumelor stabilite de autorităţi locaşele sfinte erau închise şi transformate în magazii, sali de spectacole, căzărmi, grajduri sau chiar closete, cum a fost cazul unor biserici din Hotin şi Ismail. Preoţii rămaşi sub stăpânirea sovietică erau şi ei supuşi la plata impozitelor. Erau obligaţi să îndeplinească tot felul de munci degradante, erau umiliţi, bătuţi, deportaţi şi chiar omorâţi.”, scrie Protoiereul Ioan Lisnic

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Preotii martiri ai Basarabiei in timpul ocupatiei sovietice

Unul dintre cele mai ingrozitoare cazuri este cel al mutilarii, uciderii si arderii preotului Gheorghe Fotescu(Motescu?) la Tighina.

„La Tighina : în 28 iunie 1940 avocatul Glinsberg a împuscat, demonstrativ, în stradă, doi funcționari ai prefecturii ;

– acelasi, împreună cu alti evrei l-au prins pe preotul Motescu, i-au tăiat limba si urechile, în plină stradă, l-au dus în altarul bisericii si i-au dat foc – în foc a sfârsit și preotul și biserica;”, scria Paul Goma

„La retragerea trupelor românești din Basarabia, în ziua de 28 iunie 1940, bandele ”iudeo-comuniste” terorizau populația locală. La Tighina, avocatul Glinsberg a împușcat demonstrativ, în stradă, doi funcționari ai prefecturii. Împreună cu alți evrei, l-au reținut în stradă pe preotul Gheorghe Fotescu pe care l-au maltratat și l-au supus la diferite chinuri. I-au tăiat limba și urechile, apoi l-au dus în altar și au incendiat biserica. Astfel, ”în foc au sfârșit și preotul și biserica”, scrie Protoiereul Ioan Lisnic

Despre preotul Gheorghe Fotescu s-a constatat de catre S. P.Socolovscaia, profesoară și S.A.Bazilevscaia, bibliotecar-arhivist, membru al Comisiei Episcopiei de Tiraspol și Dubăsari  pentru pregătirea actelor de canonizarea preoților neomartiri din sec. al XX-lea, ca inscripția de pe mormântul (кладбищенская надпись) preotului martir „Motescu” din Tighina ii apartine de fapt lui Gheorghe Fotescu.

Preotii martiri ai Basarabiei in timpul ocupatiei sovietice, Foto: protioanlisnic.blogspot.ro
Preotul martir Gheorghe Fotescu. Preotii martiri ai Basarabiei in timpul ocupatiei sovietice, Foto: protioanlisnic.blogspot.ro

Protoiereul Ioan Lisnic ne ofera mai multe informatii despre preotul martir Gheorghe Fotescu:

„S-a născut la 9 noiembrie 1896 în com. Volcineț, jud. Lăpușna. Avea studiile Seminarului Telogic din Chișinău și a Facultății de Medicină din Iași. După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1921, a fost hirotonit preot și numit paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Găureni, jud. Lăpușna. În anul 1927 a fost transferat la Biserica Sf. Alexandru Nevschi, parohia Cimitirului din orașul Tighina.

Pe parcursul anilor slujiți în parohia Cimitirului din orașul Tighina (1927-1940), părintele Gheorghe Fotescu a desfășurat o activitate pastorală și misionară rodnică. Din inițiativa cucerniciei sale a fost înființată pe lângă biserică o societate de ajutor reciproc și asigurări în cazuri de moarte. Până în anul 1940, în apropierea Bisericii Sf. Alexandru Nevschi din Tighina se construia un cămin bisericesc.”

Cum in timpul ocupatiei sovietice a Basarabiei nu a fost posibila strangerea si sistematizarea informatiilor despre preotii martirizati ai Basarabiei, abia in 3 octombrie 1955, la peste 52 de ani de la ordinul circular al mitropolitului Efrem Enăchescu, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei, care și-a ținut lucrările la biserica Sf. Ierarh Nicolae din Chișinău sub președinția Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Petru Păduraru, a decis crearea unei Comisii speciale în sarcina căreia a căzut întocmirea Martirologiului Mitropoliei Basarabiei.

In urma unor cercetari sistematice, s-a reusit identificarea a cel putin 46 de preoti romani din Basarabia martirizati de catre sovietici sau din cauza lor.

„Preotul  Catedralei din Cetatea Albă, Eusebiu Popovici, a fost împușcat de un  evreu pe nume Zuckerman. Un alt preot din oraș, Nicanor Maleski, a  platit cu viața în timpul unei devastări înterprinse de bande criminale.  De asemenea, preotul Gheorghe Munteanu, originar din Ismail, a fost  arestat, tuns și bărbierit, cerându-i-se să renunțe la credința  creștină. Neobținând acest lucru, criminalii i-au sfărâmat capul de  treptele sfântului locaș din Cetatea Albă. Preotul Motescu din orașil  Tighina, a fost prins de evrei și batjocorit: i-au tăiat limba și  urechile, apoi a fost dus în altar și i-au dat foc, murind în chinuri  groaznice. Preotul din Româncăuți, jud. Hotin, potrivit documentelor  vremii, a fost batjocorit și omorât. În 1940 au fost omorât mișelește  preoții Mina Țăruș din jud. Orhei, Ilie și Dumitru Ciornei din jud.  Hotin. În 1941 au fost împușcați preoții Vasile Bodrug din Râșcani,  Porfirie Șoimu din Parcani jud. Soroca, iar preotul Mihail Ghili din  Unțești jud. Ungheni, a fost arestat de N.C.V.D., exilat la Barnaul unde  a fost executat în 1942. Unii preoți au dispărut fără urmă, printre  aceștea se numără și părintele Gheorghe Tudorache. Un martor acular,  Tudor Busuioc, din Chișinău, declară despre acest caz următoarele:  „Foarte multe cadavre erau schilodite barbar, cu ochii scoși, cu nasul  și urechile tăiate. Cel mai tare și-au bătut joc de preoți, (…) nu  destul că i-au adus în așa hal (…) adică le-au tăiat organele sexuale și  așa i-au găsit în gropi cu dânsele în gură, cu fețele schimonosite de  durere și și desfigurate. Slujitorii altarului, în marea lor majoritate  s-au arătat vrednici de haina purtată, înfruntând prigoana și  manifestându-se ca adevărați slujitori ai lui Hristos.” (Pr. Lect.dr.  Veaceslav Ciorbă „Maluri de Prut”)

Lista martirilor Mitropoliei Basarabiei

  1. Leonid ANTONOVICI, paroh la Iablona, județul Bălți
  2. protoiereul mitrofor Alexandru BALTAGA de la Călărași, supranumit #de Gala Galaction Luceafăr al Bisericii basarabene și patriarh al preoților basarabeni
  3. iconomul stavrofor Alexandru BOBEICĂ, profesor de religie la Liceul eparhial de fete din Chișinău
  4. Vasile BODRUG, paroh la Dușmani, județul Bălți
  5. Teodor BUNESCU, paroh la Zubrești, județul Lăpușna
  6. Anton I. CERNĂUȚEANU din Chișinău
  7. Petre CERNĂUȚEANU din Chișinău
  8. Vladimir I. CERNĂUȚEANU din Tighina
  9. episcopul Teodosie CHIRICĂ
  10. Istrati CHIRIȚĂ, preot paroh la Pitușca, județul Lăpușna, împușcat de sovietici în 1941, în pădurea de la Păulești
  11. Alexandru CHIPEȚCHI din Chișinău
  12. Dimitrie CIORNEI, paroh la Clișcăuți, județul Hotin, ucis mișelește în 1940 de organele NKVD
  13. Dumitru COZINSCHI, paroh la Troița, județul Tighina
  14. Vasile DONCILĂ, slujitor la capela Liceului de băieți Alexandru Donici din Chișinău
  15. Alexei DRAJINSCHI, paroh la Grozești, județul Lăpușna
  16. Ion DULAP, paroh la Rădeni, județul Orhei
  17. Constantin GÂRLOVEANU, paroh la Speia, județul Orhei
  18. Mihail GHILI, paroh la Unțești, județul Bălți,
  19. Nicolae GOANȚĂ, împușcat în cap, la vârsta de 36 ani, de către sovietici la Craiova
  20. Alexandru GROSU, paroh la Olănești, județul Cetatea Albă
  21. Nicolae GROSU, magistru în teologie, fost profesor la Academia Teologică din Kiev
  22. Petru HAGIU, protopop de Cetatea Albă
  23. Gheorghe MALEAVIN, paroh la Selemet, județul Tighina
  24. Nicador MALESCHI, preot la Cetatea Albă
  25. Sebastian MÂRZA
  26. Gheorghe MIHALACHE, paroh la Căușeni, județul Tighina
  27. părintele MIZIUMSCHI, paroh la Volintiri, județul Cetatea Albă
  28. Alexandru MOTESCU, preot la Tighina
  29. Artemie (Auxentie) MUNTEANU, ieromonah, stareț al mănăstirii Noul Neamț
  30. Gheorghe MUNTEANU, paroh al bisericii Regina Maria din Ismail
  31. Boris NICOLAE, paroh la Baraboi, județul Bălți
  32. Theodor PETCU, paroh la Stohnaia, Rezina
  33. părintele Constantin RUGHINOV din județul Tighina
  34. Avacum RUSU, paroh la Mălăești, județul Bălți
  35. părintele Haralambie SAMBURSCHI, din jud. Tighina
  36. părintele Marcel SMIROV, ucis prin împușcare
  37. Anatolie SPINEI, paroh la Dolna, județul Lăpușna
  38. mitropolitul Arsenie STADNIȚCHI
  39. Porfirie ȘOIMU, paroh la Parcani, județul Soroca
  40. Gheorghe TUDORACHE, paroh la Grozești, județul Lăpușna
  41. Mina ȚĂRUȘ, paroh la Camencea, comuna Cobâlca, județul Orhei
  42. Mihail VASILACHE, preot misionar din Alcedar, județul Orhei
  43. Ștefan ZAGORODNÂI, paroh la Suruceni, județul Lăpușna
  44. Dumitru ZAHARIA, paroh la Larga Veche, județul Cahul
  45. arhimandritul Savatie ZUBCU, exarh al mănăstirilor din eparhia Cetatea Albă – Ismail

Note/Bibliografie:

[1] http://protioanlisnic.blogspot.ro/2016/01/preotul-gheorghe-fotescu-motescu-omorat.html

[2] https://prosistemhaha.wordpress.com/2013/09/28/slujitorii-ne-vrednici/

[3] http://protioanlisnic.blogspot.ro/2014/06/situatia-religioasa-din-basarabia-si.html

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info