Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea

Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, Foto: NeamUnit

Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, ajutorul comandantului Regimentului de Infanterie 30 Muscel. Cu 100 de ani in urma, granita dintre România si Imperiul Austro-Ungar trecea si prin localitatea Fundata. In noaptea de 27 spre 28 august 1916, aici au avut loc primele lupte in care a intrat Armata Româna pentru eliberarea Transilvaniei. In aceasta noapte, in lupta de la postul de granita a cazut rapus de gloante Gheorghe Poenaru-Bordea, impreuna cu 30 de soldati.

Primul erou român cazut acum 100 de ani in Razboiul de reintregire a tarii a fost colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea

Pentru a aduce un omagiu acestor primi eroi care si-au dat viata acum 100 de ani pentru reintregirea tarii, un grup de 20 de membri si prieteni ai asociatiei Neamunit s-au deplasat in localitatea Fundata, la monumentul ridicat in cinstea colonelului Poenaru-Bordea. Aici, s-au revopsit lanturile, s-au refacut inscriptiile de pe monumente, s-a legat banderola tricolora pe cruci si s-au revopsit tunurile.Apoi, impreuna cu preotul din sat, s-a tinut o slujba de pomenire a sufletelor eroilor cazuti acolo pentru tara, primii dintr-un foarte lung sir intre 1916 si 1919.

In Primul Razboi Mondial, si-au dat viata peste 600.000 de Români, din care circa 330.000 de soldati si restul civili. Doar datorita jertfei lor de sange, s-a putut crea România Mare. Respect si recunostinta vesnica eroilor nostri. Iar noi, cei de azi, avem datoria sa incercam sa fim demni de mostenirea lor.

Sursa/Foto: Neamunit

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns