La 28 septembrie 1884 se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna

La 28 septembrie 1884 se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna

Caile de comunicatie sunt de o importanta vitala intr-o tara atat din punct de vedere militar cat si economic. Mai mult, ele denota chiar insasi gradul de civilizatie la care a ajuns la un moment dat un popor. Reteaua de cai ferate este asadar de o utilitate si de o importanta strategica pentru o tara, lucru aproape uitat de catre cei care au condus si conduc inca Romania in ultimul sfert de veac.

La 28 septembrie 1884 se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud -Târgu Ocna. Tronsonul de cale ferata Adjud -Tg. Ocna a fost proiectat de catre Anghel Saligny in anul 1881, pentru care celebrul inginer constructor a adaugat apoi proiectului in anul 1882 si primele poduri combinate (sosea si cale ferata) din Romania.

La 28 septembrie 1884 se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna

[one_half][/one_half]Tronsonul de cale ferata Adjud -Tg. Ocna reprezinta una dintre poate cele mai importante realizari ale inginerului constructor Anghel Saligny, avand o lungime de peste 50 de km si facand legatura intre Moldova si Ardeal. Tronsonul face parte din calea ferata Adjud – Siculeni (Ciceu).

In anul 1875, un antreprenor englez primea concesiunea pentru a construi caile ferate Ploiesti – Predeal si Adjud -Târgu Ocna. La acest proiect avea sa fie cooptat si inginerul roman Anghel Saligny, proiectul inscriindu-se intr-un complex gandit pentru a fi folosit pentru asa zisele „drumuri ale sarii”, asa cum erau cunoscute la acea vreme traseele Campina – Telega, Buda – Slanic si Adjud – Tg. Ocna.

Tronsonul Adjud – Tg. Ocna fusese proiectat inca de la inceput in asa fel inca sa treaca pe acolo si trenurile de marfa. Astfel, in gara Tg. Ocna au fost amenajate compartimente pentru depozitarea marfurilor (n.r. sare, lemn,pacura, cereale) separat pentru fiecare localitate invecinata.

Glasul.info

Note:

[1] www.tgocna.ro

 

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns