Constanța (Kustendje) descrisă de Hans Cristian Andersen la 1840

Kustendje - Constanta- Portul

Scriitorul danez Hans Christian Andersen, cunoscut lumii intregi pentru basmele si povestile sale, a poposit in 1840 si pe meleaguri romanesti, moment pe care scriitorul l-a imortalizat in memoriile sale de calatorie intitulate „Bazarul unui poet” (A poet’s bazaar). Jurnalele sale de calatorie au fost apreciate, mai ales de catre calatorii impatimiti, fascinati de descrierile facute de catre Hans Christian Andersen in memoriile sale de calatorie despre Grecia, Orient si tarile dunarene.

Andersen a ajuns pe plaiurile mioritice in 1840, in timpul domniei din Valahia a lui Alexandru D. Ghica, domnitor inscaunat in Tara Romaneasca printr-o intelegere ruso-turca. Scriitorul danez se intorcea cu vaporul de la Constantinopol, iar cum acesta era el insusi un calator impatimit, n-a rezistat sa nu faca o descriere amanuntita despre periplul sau in zona tarilor sud-dunarene.

Constanța (Kustendje) descrisă de Hans Cristian Andersen la 1840

[one_half][/one_half][alert-success]”Kustendje (n.r. Constanţa, Kustendje era denumirea data de britanici orasului) prezinta un tarm jos, ale carui plaje sunt pline de cochilii; nici un copac, nici un tufis nu poate fi vazut. Exista doar cateva colibe fare ferestre, cu stresinele acoperisurilor inclinate catre pamant, imprejmuite de un gard de piatra.

Un steag flutura in vant, iar un grup de femei acoperite cu valuri priveau sosirea noastra. Barca noastra trecuse printr-un foarte puternic curent marin pana ce a fost ancorata la tarm, unde ne-au intampinat cativa tatari zgomotosi.

Locul in care am tras barca la tarm era alcatuit dintr-o gramada de pietroaie, printre care oamenii aruncasera smocuri de iarba cu pamant pentru a nivela putin locul; colibele de lemn pareau ridicate in cea mai mare graba; toata coasta anunta un desert in care abia de ieri pana azi s-au ridicat locuinte.

Ne-au aruncat bagajele in niste carute trase de boi, si am pornit catre han, un loc foarte respectabil daca tinem cont de vecinatati, primitor mai ales prin curatenie.Un cerdac acoperit conducea catre cea mai buna camera, care era artibuita pasagerilor de rangul intai.

In timp ce ne era pregatita cina, am facut o plimbare prin oras.

Kustendje (n.r. Constanţa) fusese complet distrusa de catre rusi in 1809; totul arata inca de parca distrugerile ar fi fost provocate in urma cu doar cateva saptamanai (n.r. era vorba de anul 1840); mizerie, case darapanate pe jumatate, alcatuiau strada principala, care era destul de larga; din loc in loc zaceau coloane de marmura si piatra ce pareau sa apartina unor vremuri de demult.

La unele case, acoperisul si veranda erau sustinute de cate o grinda de lemn asezata pe cate o platforma antica de marmura. Minaretul apartinand singurei moschei pe jumatate daramata,  era construit din scanduri vopsite in alb.”[/alert-success]

Glasul.info

Referinte/Note:

[1] Constanța descrisă de Hans Cristian Andersen la 1840

[2] Hans Christian Andersen, „Bazarul unui poet” (A poet’s bazaar)

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns