Cum s-au revoltat gagauzii impotriva rusilor, inarmati doar cu furci si carabine

Cum s-au revoltat gagauzii impotriva rusilor, inarmati doar cu furci si carabine

Cum s-au revoltat gagauzii impotriva rusilor, inarmati doar cu furci si carabine: la 1905 izbucnea o puternica rascoala in intreg Imperiul Tarist Rus, una in care gagauzii aflati intr-o saracie cumplita din cauza abuzurilor si impozitelor uriase s-au rasculat de asemenea si ei impotriva autoritatilor ruse.

Pentru a dilua etnic procentul populatiei romanesti din Basarabia, autoritatile din Imperiul Rus au incurajat colonizarea si inlocuirea fortata a populatiei romanesti cu elemente alogene: colonisti de origine rusa, ucraineana, germana, gagauza, bulgara, evreiasca, etc adusi de pe intreg teritoriul Imperiului Tarist. Colonistilor li se acordau la inceput niste facilitati extraordinare precum improprietarirea cu suprafete de pamant confiscate de la romanii basarabeni care erau deportati in alte regiuni ale Imperiului Rus, scutirea de orice fel de taxe si impozite pe perioade de pana la 30 de ani, scutirea populatiei masculine de obligatia sastisfacerii stagiului militar (n.r. erau incorporati si mobilizati adesea la razboi pentru a servi drept carne de tun numai tinerii de origine romaneasca).

Dupa ce se incheia aceasta perioada de facilitati acordate colonistilor si autoritatile ruse ii considerau deja bine inradacinati le retrageau toate privilegiile, aplicandu-le acelasi tratament abuziv ca si restului populatiei din gubernie (n.r. provincie a Imperiului Tarist).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Finalul anului 1904 gaseste populatia gagauza din sudul Basarabiei intr-o saracie lucie, cauzata in special de catre politicile abuzive, de taxele si impozitele uriase cerute de catre autoritatile tariste. Incurajati de exemplele revoltelor din alte zone ale Imperiului Rus, gagauzii s-au rasculat si ei impotriva fortelor imperiale.

Andrei Gălățean și Republica Găgăuză efemeră (a durat doar 6 zile)

Unul dintre conducatorii rascoalei gagauzilor care se remarca este Andrei Gălățean, student la Universitatea Tehnologică din Harkov, care le insufla gagauzilor dorinta de independenta fata de rusi, infiintand in acest scop si o organizatie secreta la Comrat.  Andrei Gălățean este identificat ca fiind capul rascoalei de catre autoritati si arestat, ceea ce provoca furia si indignarea multimii. Este practic picatura care a umplut paharul si a declansat ocuparea cladirilor administrative, a pamanturilor boerilor si a alungarii functionarilor Imperiului Tarist din regiune, totul culminand apoi cu proclamarea Republicii Gagauze si alegerea lui Andrei Gălățean in functia de conducator al noii republici.

Proaspata formatiune statala a gagauzilor a avut o viata efemera, fiindca a durat insa numai 6 zile, rascoala fiind foarte repede inabusita de catre armata imperiala rusa, iar initiatorii si capii rascoalei au fost aspru pedepsiti.

Note/Sursa:

[1] moldnova.eu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info