Republica Moldova

În Republica Moldova, 27 aprilie este ziua drapelului național, tricolorul românesc

În Republica Moldova, 27 aprilie este ziua drapelului național, tricolorul românesc

Tricolorul românesc, simbolul independenței și suveranității, a fluturat pentru prima dată pe clădirea Parlamentului din Republica Moldova la 27 aprilie 1990, înlocuindu-l pe cel sovietic. Printr-o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova din 23 aprilie 2010, ziua Drapelului de stat este sărbătorită începând cu 2010 în fiecare an la data de 27 aprilie.

„La 13 ianuarie și 24 ianuarie 1990 au avut loc ședințele Comisiei Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, în cadrul cărora au fost ascultate comunicările celor trei grupuri de lucru în domeniul cercetării simbolicii. Participanții la discuție „au împărtășit părerea unanimă a grupurilor de lucru că întoarcerea tricolorului, simbolicii lui într-o perioadă de renovare revoluționară a societății noastre vine din perpetuitatea conștiinței, spiritualității neamului nostru și acceptarea, recunoașterea lui nu ar fi decât un act de echitate istorică…””

În Republica Moldova, 27 aprilie este ziua drapelului național, tricolorul românesc

Ziua drapelului de stat este marcată în Republica Moldova începând cu anul 2010. Tricolorul românesc a fost desemnat drapel oficial al Republicii Moldova de primul Parlament pe 27 aprilie 1990.

Înainte de sfințirea și de arborarea drapelului, în acest an s-a ținut un moment de reculegere in timpul ceremoniei solemne de la Ministerul Apărarii al Republicii Moldova în memoria lui Gheorghe Vrabie, autorul stemei de stat.

„Arborarea tricolorului pe clădirea Parlamentului la 27 aprilie 1990 în locul celui sovietic, a însemnat pentru noi curaj și libertate. Mai ales pentru că acest moment a venit după ce mii de oameni au cerut înfășurați în tricolor limba română”, a declarat premierul Republicii Moldova Pavel Filip în timpul ceremoniei solemne de la Ministerul Apărării unde a fost marcată Ziua simbolurilor de stat ale Republicii Moldova

Nota redacției: Urăm pe această cale bun revenit unui colaborator mai vechi al site-ului, domnul Vasile Morari. 

Morari Vasile

Leave a Comment
Share
Published by
Morari Vasile

Recent Posts

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

3 ore ago

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

23 de ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

o zi ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

o zi ago