Emoție, românism și lacrimi, la comemorarea Dictatului de la Viena, la Muzeul de Istorie Satu Mare

[su_quote style=”default” cite=”Dr. Daniela Bălu” url=”” class=””]

Preambul: „Moții din satele din sătmărene au venit la Satu Mare și au strigat pe străzi: Noi nu cedăm Ardealul!„, a rostit în alocuțiunea sa Dr. Daniela Bălu de la Muzeul de Istorie Satu Mare

[/su_quote]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Sâmbătă, 31 august 2019, la Muzeul Județean Satu Mare  un simpozion pentru marcarea Dictatului de la Viena din 1940 urmat de o procesiune până la troița românească din centrul municipiului și busturile eroilor naționali Avram Iancu și Vasile Lucaciu. La eveniment au fost prezenți  și 12 dintre participanții din țară de la Școala de Vară de la Carei organizată de Centrul Pentru Politici LocaleAlba Iulia împreună cu filiala Carei a Asociației Refugiaților și expulzaților din 1940.

Dr. Daniela Bălu de la Muzeul de Istorie Satu Mare

Cu emoție vădită în glas, dr. Daniela Bălu de la Muzeul de Istorie Satu Mare a povestit despre dramele trăite de români după Dictatul de la Viena din 1940. Cu vocea tremurâdă, cu lacrimile gata să izbucnească, doamna Daniela Bălu a vorbit despre urgia și sălbăticia horthistă abătută asupra românismului în acest colț al țării noastre de pe granița de Nord-Vest.

„Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de corurile reunite ale asociațiilor de pensionari sătmăreni, dirijate de Renata Iovan. A urmat apoi o slujbă religioasă de pomenire a refugiaților și expulzaților în urma Dictatului de la Viena,  oficiată de preotul dr. Cristian Boloș.

Au rostit alocuțiuni Liviu Marta, directorul Muzeului de Istorie Satu Mare și  Adrian Albu, viceprimarul  municipiului Satu Mare. Momente deosebit de emoționante la intervenția Dr. Daniela Bălu care a evocat ororile și atrocitățile invadatorilor hortyști după instaurarea Dictatului de la Viena.  Scene greu imaginabile au fost aduse în fața asistenței din perioada ocupației hortyste care dorea dispariția românilor din țara lor după ocuparea abuzivă.”, a scris Buletin de Carei

Maria Han, fost expulzat din satul Ianculești

„Finalul a aparținut unui fost expulzat din satul Ianculești, Maria Han, care a rememorat cu emoție acel septembrie negru din 1940. Satul Ianculești a fost unul dintre satele românești supuse atrocităților regimului hortyst. Mărturia preotului de atunci, Gheorghe Munteanu, nu lasă nicio urmă de interpretare.”, mai adaugă buletindecarei.ro


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”102791″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info