libris.ro

Povestea unei fotografii: simboluri identitare românești de care nu încăpea … Stalin

Povestea unei fotografii: simboluri identitare românești de care nu încăpea … Stalin

Fântâna Modura reprezintă un monument realizat de către sculptorul român Constantin Baraschi și inaugurat în anul 1939 pe locul actualului Parc Herăstrău (n.r. în 1939 se numea Parcul Național Regele Carol al II-lea).

Fântâna Modura este un bazin din piatră placat cu ceramică, în mijlocul căruia se află statuia din bronz a Modurei, o fată îmbrăcată în costum popular românesc, care poartă pe umăr un ulcior. De asemenea, aleea care ducea către fântână era flancată pe ambele părți de 20 statui din piatră artificială, reprezintând țărănci din Muscel și Mehedinți, cu ulcioare pe cap.

Fântâna Modurei - Parcul Herăstrău București - reconstituire de Ionel Stoicescu (2006) după fotografii reprezentând originalul lui Constantin Baraschi (1939)
Fântâna Modurei – Parcul Herăstrău București – reconstituire de Ionel Stoicescu (2006) după fotografii reprezentând originalul lui Constantin Baraschi (1939)

Monumentul, mult prea naționalist pentru gustul sovieticilor, a fost distrus pentru a i se face loc unei statui a lui Stalin, o statuie care a străjuit între anii 1951 și 1962 intrarea în Parcul Național Regele Carol al II-lea, rebotezat între timp „Parcul de cultură și odihnă «I.V. Stalin»“ din raionul I.V. Stalin.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Grupul statuar actual din Parcul Herăstrău a fost reconstituit de către sculptorul Ionel Stoicescu în anul 2005, pe baza fragmentelor și fotografiilor vechi, și a unei cariatide originale găsite în cimitirul Bellu.

 Aleea Cariatidelor reconstituită de către sculptorul Ionel Stoicescu
Aleea Cariatidelor reconstituită de către sculptorul Ionel Stoicescu

Povestea din spatele numelui dat fântânii: Mudura, o fată care i-a dat regelui să bea apa din ulciorul de lut

La 6 iunie 1930, în urma pierderii unuia din rezervoare, avionul cu care viitorul rege Carol II venea spre București de la München via Viena, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului Vadu Crișului, din Bihor.  O fată i-a dat regelui să bea apa din ulciorul de lut. Ea a fost dusă la București, și a făcut parte din suita regală, fiind și model pentru una din bancnotele din acea perioadă.

Mudura Maria, fata din Vadul Crișului care i-a dat apă să bea din ulcior reglui Carol Al II-lea, și care va deveni model pentru Fântâna Modurei și pentru o monedă de aur
Mudura Maria, fata din Vadul Crișului care i-a dat apă să bea din ulcior reglui Carol Al II-lea, și care va deveni model pentru Fântâna Modurei și pentru o monedă de aur

La 8 iunie 1940 cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm care o reprezinta pe fata care a adus apă regelui la 6 iunie 1930 la Vadu Crișului. Numele de familie al fetei era Mudura , dar în București ea a apărut cu numele de Modura. O statuie a fetei cu ulciorul cu apă (statuia Modurei) a fost amplasată în centrul fântânii Modura.

La 8 ani de la acel moment, episcopul Nicolae Popovici venea cu inițiativa de a zidi o mănăstire la Vadul Crișului, chiar pe locul unde aterizase în 1930 regele Carol al II-lea:

„La scurtă vreme după ocuparea scaunului vlădicesc de la Oradea a început să mă preocupe gândul de a ridica o mănăstire chiar pe locul unde a aterizat cu 8 ani în urmă M.S. Regele Carol II” ( Legea românească, Oradea, nr. 12/1938, p. 116)

„Primii care au primit cu bucurie inițiativa au fost proprietarul lanului de grâu în care a aterizat regele cu pasărea sa de oțel, fata Maria Mudura, care i-a oferit apă din urcior și locuitorii satului. Localitatea lor avea să fie botezată, în epocă, Vadul lui Carol (n.r. Vadul Crișului)” ( 1940, Strigătul de durere al românilor, col. r. dr. Constantin Moșincat)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info