Unioniștii din România și Republica Moldova se vor aduna la Iași pe data de 24 ianuarie cu ocazia celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cheie în formarea României moderne și început de drum pentru visul de aur al românilor de pretutindeni.
Aceștia vor organiza un Marș al Unioniștilor, ce va porni la ora 11:00 de la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Palatului Culturii, după care se vor deplasa la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. Marșul va fi marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor, de momente coregrafice printre care un drapel al României cu lungimea de 100 de metrii.
Marșul este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 împreună cu Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Frontul Patrioților Români din Iași.
„În fiecare an sărbătorim Unirea Principatelor Române la Iași, locul unde România s-a născut la 1859, atunci când unionistul Alexandru Ioan Cuza a început să împlinească visul de aur al românilor, considerăm că e o capitol de istorie a țării care încă necompletată, lipsind una dintre cele mai frumoase pagini, Basarabia. Dacă astăzi Cuza ar reveni printre noi ne-ar spune tuturor: <<v-am prins cu România mică>>” – a declarat Ștefan Lupu, unul dintre organizatori
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Eseul despre „Eminescu și „Familia” mă determină să adresez un protest public la 170 de ani de când pe pământ a coborât Luceafărul, botezat de orădeanul Iosif Vulcan: Eminescu!, eveniment pe care unica Librărie de pe corso-ul pietonal al primarului Ilie Bolojan, și a prietenilor săi de la Asociația stipendată de la […]