libris.ro

Așa de frică le-a fost sovieticilor de simbolul Turnului Dezrobirii Basarabiei, încât l-au acoperit sub metri de pământ?

O dimineață în care plecasem în jurul orei 09:00 spre Bârlad, începe cu un telefon de la o româncă din Basarabia, stabilită și căsătorită recent la Iași. Începe să-mi spună despre un loc din Basarabia în care există nu mai puțin de trei obiective identitare românești, unul mai important decât celălalt, și de care responsabilii de la Ministerul Culturii și autoritățile locale își bat joc de ani de zile în Republica Moldova.

După ce am ascultat cu atenție la telefon și am constatat natura problemei, am hotărât să ne întâlnim în cadrul aceleiași zile, mai spre seară, după ce apucam să ne întoarcem înapoi la Iași.

Ni s-au oferit câteva detalii uluitoare legate de trei monumente cu o mare încărcătură simbolică pentru neamul românesc, și care se găsesc culmea, toate trei, la foarte mică distanță unul de celălalt, pe și în imediata apropiere a unei proprietăți private de la marginea orășelului Vatra: un mormânt monument dedicat ostașilor români eroi, împușcați de bolșevici în anul 1918, o placă memorială ce atesta trecerea lui Mihai Eminescu prin Basarabia, îndepărtată de pe gara din orașul Vatra, și nu în ultimul rând, Turnul Dezrobirii Basarabiei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


 Un mormânt monument dedicat ostașilor români eroi, împușcați de bolșevici în anul 1918, lângă un depozit din orășelul Vatra, pe "proprietate privată"
Un mormânt monument dedicat ostașilor români eroi, împușcați de bolșevici în anul 1918, lângă un depozit din orășelul Vatra, pe „proprietate privată”

Am luat rând pe rând toate aceste trei puncte problemă, și le-am dedicat câte un material în publicația noastră:

1) Locația Turnului Dezrobirii Basarabiei, 2) Orașul Vatra / gara

Azi a venit așadar rândul să vorbim și despre Turnul Dezrobirii Basarabiei, un simbol de care se pare că sovieticii s-au temut atât de mult încât au căutat să-i ascundă urmele sub metri întregi de pământ. Din spusele localnicilor, acolo s-au depozitat multă vreme tot felul de gunoaie și reziduuri provenite din activități industriale diverse.

O arhivă impresionantă de imagini cu Turnul Dezrobirii Basarabiei puteți vedea AICI, în cadrul unei interesant proiect intitulat ”Portretul României interbelice”, realizat de Memoria.ro. 

Monumentul se afla pe o colină în fața orașului Chișinău, pe drumul dispre Ungheni. La el au lucrat peste 500 de muncitori timp de 60 de zile, în lunile august-octombrie 1942, folosind piatră scoasă din carierele de la Ghidighici și Cricova.

Locul unde a fost Turnul Dezrobirii Basarabiei
Locul unde a fost Turnul Dezrobirii Basarabiei

Un român basaraben de-al locului, care cunoaște bine atât împrejurimile cât și istoria locurilor, ne-a spus că atunci când sovieticii au aruncat în aer Turnul Dezrobirii Basarabiei, n-au reușit să distrugă și soclul masiv al monumentului, astfel că au cărat foarte mult pământ, cel puțin doi metri de pământ fiind adăugați peste ruinile monumentului, în speranța că va fi imposibil de găsit pe viitor.

Așa de frică le-a fost sovieticilor de simbolul Turnului Dezrobirii Basarabiei, încât l-au acoperit sub metri de pământ?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info