libris.ro

Românii, „cetățeni europeni” de mâna a doua? Situaţii paradoxale în care se află cetăţenii români cu domiciliul în străinătate atunci când solicită eliberarea unui paşaport

Românii, „cetățeni europeni” de mâna a doua? Situaţii paradoxale în care se află cetăţenii români cu domiciliul în străinătate atunci când solicită eliberarea unui paşaport

Deputatul Mirela Furtună s-a adresat, pe calea unei interpelări, domnilor miniştri Lucian Bode şi Bogdan Aurescu pentru rezolvarea unei situaţii paradoxale în care se află cetăţenii români cu domiciliul în străinătate atunci când solicită eliberarea unui paşaport.

Conform legislaţiei actuale, la eliberarea aşa-numitului paşaport CRDS, cetăţenii români trebuie să renunţe la cartea de identitate. Logica ţine de faptul că odată stabiliţi în străinătate vor obţine un act de identitate din ţara în care au domiciliul.

Totuşi, din păcate, mai multe entităţi, de regulă private, nu recunosc drept act de indentitate paşaportul CRDS.În acest sens, poate exemplul cel mai clar este faptul că băncile refuză deschiderea unui cont bancar în baza unui paşaport CRDS.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


De asemenea, nici Ministerul Afacerilor Interne nu ajută prin modul în care stabilesc elementele minime necesare pentru ca un document să poată fi folosit la identificare. În fapt, conform MAI un act de identitate trebuie să conţină adresa de domiciliu, ceea ce nu este valabil în cazul paşapoartelor, care conţin doar ţara şi oraşul de domiciliu.

Este de analizat dacă mai este nevoie în mod neaparat de adresa completă de domiciliu, în condiţiile în care există o serie de date personale suficiente: nume, prenume şi cod numeric personal.Deşi au existat mai multe demersuri, inclusiv pe calea unor iniţiative legislative, toate s-au lovit de imobilismul funcţionarilor MAI şi de birocraţia din România.

În acest moment ne minţim singuri, chiar săptămânile trecute am fost contactată de un cetăţean român stabilit cu reşedinţa şi cu locul de muncă în Luxemburg, care şi-a făcut la ambasadă un paşaport. Funcţionara de acolo l-a sfătuit, în mod corect, să solicite un paşaport obişnuit, nu unul CRDS.

Având în vedere aceste aspecte, ţinând cont că ne apropiem de sfertul secolului XXI, având în vedere bazele de date aflate la dispoziţia autorităţilor române, vă solicit, domnilor miniştri, să vă coordonaţi şi să rezolvaţi această problemă a paşapoartelor CRDS, care afectează foarte mulţi români cu domiciliul în străinătate. Chiar este atât de necesară existenţa adresei complete de domiciliu în actele de identitate?

Vă rog să ţineţi cont că foarte mulţi cetăţeni din România au o reşedinţă diferită faţă de adresa din cartea de identitate.Îmi exprim speranţa şi convingerea că Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor găsi cea mai bună soluţie pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Mirela Furtună

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info