libris.ro

Izvorul Tămăduirii, minuni în lanț: un orb își recapătă vederea și se naște o împărăție creștină

Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” este strâns legată de data Paștilor din calendarul religios ortodox. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, în prima vineri de după Paști. „Izvorul Tămăduirii” sau Vinerea Izvorului Tămăduirii este un praznic al Maicii Domnului așezat de Biserica Ortodoxă în Vinerea din Săptămâna luminată, amintind de una din minunile Maicii Domnului.

Sărbătoarea face referire la o minune: un orb este vindecat după ce i-au fost udați ochii și apoi unși cu pământul luat în palme dintr-un izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului (n.r. actualul Istanbul). La porunca împăratului bizantin, pe locul cu acel izvor tămăduitor a fost ridicată o biserică care a primit numele de „Izvorul Tămăduirii”.

Partea și mai interesantă pentru noi românii este faptul că în minunea respectivă este implicat un soldat din Dacia Aureliană, adică descendent al celor din legiunile și administrația retrase în sudul Dunării, după ce împăratul Aurelian  în anul 271 a decis retragerea din Dacia Traiană. Originile sale dacice sunt menționate de către Candidus Isaurus

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Soldatul Leon (n.r. cunoscut sub numele de Leon I Tracul sau Leon cel Mare), viitorul  împărat Leon I (457-474), aflându-se pe drumul spre Constantinopol, întâlnește în apropiere de Poarta de Aur a orașului un orb care îi cere de băut. Leon a încercat să-i găsească apă, dar încercarea sa a fost în zadar. Atunci, un glas de femeie îi cere în mod repetat să se afunde în adâncul pădurii și să-i ducă orbului apă în palmele sale, iar cu pământul rămas în palmele sale să-i ungă ochii orbului.

Același glas îi spune lui Leon că acela este locul ales pentru a-l unge într-o zi și pe el ca împărat. Leon (n.r. viitorul  împărat Leon I) a urmat dorința glasului, orbul s-a vindecat, iar Leon și-a dat seama că cea care îi vorbise era Născătoarea de Dumnezeu.

De Izvorul Tămăduirii se sfințesc apele

De Izvorul Tămăduirii, ortodocșii vin la biserică pentru a participa la slujba de sfintire a apei, care poarta si numele de Aghiasma Mica. După ce preotul a sfințit apa, acesta îi stropește pe credincioși în timp ce se cânta troparul:

“Mântuiește, Doamne, poporul Tau, și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”. 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info