libris.ro
Transnistria

Schimbari politice majore in Transnistria?

In asa zisa republica Transnistria apele sunt tulburi in ceea ce proveste viitorul politic al acestei regiuni separatiste. De ceva vreme Evgheni Sevciuc a fost diagnosticat cu tumoare la creier si se impune a fi operat de urgenta. O eventuala operatie l-ar face indisponibil pentru scena politica pentru aproape o jumatate de an. 

Insa problemele sunt mult mai grave pentru autoritatile din asa numita republica transnistreana. Moscova a taiat finantarile pentru mai multe sectoare si institutii transnistrene, suspendand chiar si platile pentru pensii.

Transnistria se gaseste intr-o stare economica destul de proasta si pe langa asta Evgheni Sevciuc incepe sa piarda si increderea Moscovei.

Schimbari politice majore in Transnistria?

S-ar putea sa asistam in viitorul apropiat la unele schimbari politice pentru ca exista o concurenta intre asa numitul minsitru de externe de la Tiraspol, Nina Shtanski, o femeie care se bucura de o influenta destul de mare si Evgheni Sevciuc, care din cauza starii de sanatate nu a mai prea fost in prim plan in politica ci a stat mai mult in spatele cortinei.

Nina Shtanski este la prima vedere un personaj carismatic si cu o persectiva destul de diferita fata de cea a lui Evgheni Sevciuc. Intrebata de curand de catre un jurnalist german, Oliver Bilger, cam ce parere are despre evenimentele din Ucraina Nina Shtanski a raspuns: 

“Oamenii din Transnistria doresc sa se opreasca varsarea de sange din Ucraina”.

Nu mai este un secret ca multe dintre armele din mainile pro-rusilor provin din Transnistria sau chiar unii dintre oamenii care lupta in Ucraina sunt transnistreni.

Asadar Nina Shtanski doreste oprirea varsarii de sange din Ucraina. O fi sincera sau nu, asta numai viitorul ne poate spune. Dar este un personaj care merita urmarit pentru exista vant de schimbare in mediul politic transnistrean.

Sursa: Glasul-Moldovei.blogspot.md

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago