În noiembrie 1987 când am fost la Roma, să particip la lansarea cărții lui Mărtinaș despre ceangăii catolici din Modova, preotul Vasile Maria Ungureanu, care devenise un obișnuit al Vaticanului, mi-a făcut cunoștință cu „urechea dreaptă a Papei”, padre Biagio, cardinal, polonez, cu vii simpatii pentru români.
Avea chiar „moacă” de român, dacă mi se îngăduie asemenea comentariu. Când venea vorba de Papa Ioan Paul, polonezul îi pronunța numele de familie exact cum scriem noi pe românește numele Voicila, cu deosebirea că pronunțarea numelui se termin în -a, nu în -ă: VOICILA.
(…)
In anul 1999, Nicoale Mares publica in Romania literara un articol cu titlul “O ipoteza: Radacina valaha?” si dezvaluia pentru prima data un fragment din monografia lui Ioan Paul al II-lea.
(…)
– Ce se mai aude prin România noastra?
Sintagma astfel formulata m-a strafulgerat, deoarece întrebarea în sine continea chiar raspunsul la o chestiune care ma framanta din 1979-1980. In perioada respectiva, fiind consilier cu probleme culturale si de presa la Ambasada Romaniei din Varsovia, am primit in vizita un istoric polonez, persoana venerabila care mi-a spus, atunci, ca lucra de aproape doi ani la arborele genealogic al Sfantului Parinte. Venise la mine sa se intereseze, ce ar insemna, in limba romana, numele fostului cardinal de Cracovia: Wojtyla.
Aveam să aflu, totodata, ca in investigatiile sale, urmarind din aproape in aproape increngaturile unor familii vechi de munteni, care au trait de secole in Beskizii Poloniei, a descoperit ca toate aceste familii aveau la radacina lor vechi neamuri de pastori romani. Fara sa stapaneasca materia juridica, cercetatorul polonez era interesat sa afle totodata unele amanunte privind dreptul valah (ius valachicum) si ce a insemnat acesta in Polonia.
Cititi intreg articolul pe ioncoja.ro[/aler-warning]
(…)
Toate acestea au făcut să mă întreb si ce a fost în sufletul vadoviteanului, care, devenind Papă, a hotărât trecerea în rândul sfintilor a lui Eremia Valahul. Generatii întregi de Suverani Pontifi n-au întreprins acest act înăltător pentru crestini, mai ales pentru noi, românii.

Surse / Referinte:
[1] http://www.romlit.ro/o_ipotez_rdcin_valah [2] http://ioncoja.ro/amestecate/papa-ioan-paul-al-ii-lea-purta-nume-romanesc-voicila/- 17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci - 17 mai 2025
- 17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab - 17 mai 2025
- 17 Mai 1882 – Ceremonia predării steagului lui Tudor Vladimirescu păstrat cu sfințenie de căpitanul artileriei lui Tudor - 16 mai 2025