Obiceiuri de iarna - Satenii din Reni au blocat autostrada Odesa-Reni
Cartal, întâlnit și sub forma Orlovca (în rusă Орловка, transliterat Orlovka, în ucraineană Орлівка, transliterat Orlivka) este un sat reședință de comună în raionul Reni din regiunea Odesa (Ucraina). Are 3,047 locuitori, preponderent moldoveni(români).
Sătenii din satul Orlovka, raionul Reni din regiunea Odesa au blocat autostrada Odesa-Reni. Așa sărbătoresc locuitorii din aceasta zona Crăciunul, relateaza corespondentul celor de la “Trassae95.com” din raionul Reni.
Potrivit fostului șef al departamentului de cultură Reni al administrației raionale Miria, locuitorii așezării cred că ” Crăciunul ar trebui să fie înainte de Anul Nou” asa ca il celebreaza pe “stil vechi”.
Pentru că prin dreptul satului Orlovka este un traseu de importanță internațională Odesa – Reni – Bucuresti, pe data de 25 decembrie după amiaza, existau unele dificultăți cu traficul. Grupurile de colindatori opreau autobuzele cu pasageri, automobile, camioane, și cereau conform unui obicei local un “bonus” pentru a li se permite călătoria. Fiind o regulă deja cunoscuta in aceasta zona, conducătorii auto trebuie să respecte tradițiile locale și achite sume mici.
Ceremonia este una aparte, pentru ca implică numai tinerii din satul romanesc Cartal( acum numit Orlovka). În ajunul sarbatorii, satul este împărțit în două părți, fiecare cu propriul sau Mos(Batran) ales, personajul principal al ritualuilui. El poartă o mască cusuta din piei de capră, decorata cu urechi și păr de cal. Toți tinerii purta uniforme. În noaptea de 24 spre 25 decembrie două echipe de colindatori umbla pe teritoriile lor, mergând de la casă la casă. Ei cântă colinde pentru care primesc bani , prajituri si vin de la proprietarii caselor. În dimineața zilei urmatoare grupurile de colindatori se unesc în centrul satului și participa la concursul de dans principal.
Surse:
[1] trassae95.com [2] izmailvechernii.com.ua [3] ro.wikipedia.org/wiki/Cartal,_ReniAlexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
Leave a Comment