La Odesa, sute de localnici au comemorat victimele tragediei din luna mai a anului trecut, sursa imagine: tass.ru
Sute de cetățeni ucraineni, localnici ai orasului Odesa, în ciuda faptului că in multe zone ale orașului au trebuit tăiate galerii prin zăpadă, s-au adunat în Piața Kulikovo langa Casa Sindicatelor. Ei au indepartat zapada de la locul tragediei de anul trecut din luna mai și au găsit postere cu fotografii ale victimelor, iar apoi au aprins lumanari si au depus flori la un monument memorial improvizat.
“Criminalii în fața justiției!”
Vorbind în fața multimii, activiști ai ONG-urilor au remarcat că autorii tragediei pe 2 mai nu a fost încă pedepsiti. Mulți dintre ei, în ciuda dovezilor evidente ale crimele lor sunt inca în libertate și trăiesc o viață normală. În plus, in timpul comemorarii s-a subliniat că propaganda oficială prezintă de multe ori evenimentele de pe 2 mai ca pe o faptă comisă de “patrioți” pentru a apăra orașul de “separatiști”. Participanții la miting au scandat lozinci ca :”Făptașii în fața justiției!” sau “Nu uita, nu iarta!”.
Pe data de 2 mai 2014 în Odesa activiști ai organizatiilor “sectorului dreapta”, și ai așa numitei “Auto-Maidan” au incendiat cladirea din Piața Kulikovo în care se colectau semnături pentru un referendum privind federalizarea Ucrainei și acordarea statutului limbei rusă ca limba regionala. Susținătorii federalizarii s-au refugiat în Casa Sindicatelor, dar fortele “sectorului dreapta” au înconjurat clădirea și au incendiat-o. În acele evenimente tragice din luna mai a anului trecut 48 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite. Autoritatile de de la Kiev au eliberat din arest un principal suspect acuzat în acest caz.
Sursa:
[1] tass.ruEvenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment