Categories: ActualitateȘtiri

Curtea Penală Internaţională a luat in calcul examinarea unor posibile crime de război comise în Palestina

Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga în Olanda. Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război și crime contra umanității.

Printre statele care au ratificat statutul tribunalului,  se numara o suta douazeci si doua de state, printre care și România.

Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de câteva țări importante precum Statele Unite ale Americii,Rusia, China, Israel și Irak. De fapt, Statele Unite ale Americii și Israelul au semnat inițial tratatul însă au anunțat ulterior că își retrag semnătura.

Curtea Penală Internaţională a luat in calcul examinarea unor posibile crime de război comise în Palestina

Curtea Penală Internaţională a luat in calcul examinarea unor posibile crime de război comise în Palestina de catre statul israelian. Israelul considera această decizie ca fiind “scandaloasă”.

Examinarea preliminară va permite Curteii Penale Internaţionale  să stabilească dacă există o “baza rezonabilă” pentru a deschide o anchetă.

“Procurorul va analiza în special problemele legate de competenţă şi interesele justiţiei”, se arată în comunicatul transmis de Biroul procurorului Curtii Penala Internaţionale , citat de mediafax.ro.

Prin aderarea guvernului palestinian la Statutul de la Roma procurorul Curtii Penale Internaţionale  va putea să deschidă pe viitor  anchete privind eventuale crime de razboi.De la 1 ianuarie, autoritatea Palestiniană a recunoscut competenţa Curtii Penale Internaţionale  în presupuse crime de razboi comise începând cu data de 13 iunie 2014, adică exact din momentul în care statul Israel a lansat ofensivele armate si atacurile cu rachete din Fâşia Gaza.

Statul Israel considera “scandaloasă”  decizia  Curtii Penale Internaţionale  de a începe examinările preliminare, a declarat vineri ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman.

Printre statele care au aderat la Statutul de la Roma se numara o suta douazeci si doua de state insa statul Israel nu se numara printre acestea.Curtea Penala Internaţionala, cu sediul la Haga, are competente in anchetarea presupuselor crime de razboi, acte de genocid sau crime impotriva umanitatii.

Curtea Penală Internaţională a luat in calcul examinarea unor posibile crime de război comise în Palestina

Sursa:

[1] mediafax.ro [2] ro.wikipedia.org

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago