Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Duminică, 18 ianuarie 2015, s-a desfăşurat prima ediţie a Zilei Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei. Spectacolul tematic, dedicat aniversării a 165 de ani de la naşterea poetului naţional al tuturor românilor Mihai Eminescu a fost găzduit de românii din localitatea Erdek-Burnu (azi Utkonosovka), raionul Ismail.

În cadrul manifestării şi-au dat concursul artiştii din Ansamblul Folcloric “DOR BASARABEAN”, unicul ansamblu promotor al valorilor tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, cu mai bine de 70 de păstrători ai tradiţiilor populare, din toate categoriile de vârstă. După deschiderea manifestării, oferită de ansamblul-gazdă în scenă au urcat invitaţii speciali ai evenimentului – Ansamblul Etno-Folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana, raionul Străşeni, condus de maestrul Tudor Ungureanu, artist emerit al poporului din Republica Moldova.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Deşi s-a desfăşurat într-o sală de spectacole neîncălzită, a avut loc un veritabil spectacol de folclor autentic românesc – fundament al culturii române, într-o formulă plină de tradiţie şi patriotism, primit cu inimile deschise de românii din Erdek-Burnu.

În cadrul spectacolului ansamblurilor participante le-au fost înmânate diplome de excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă promovării folclorului românesc, a culturii şi limbii române în comunităţile tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, de către organizatorul manifestării – Asociaţia Naţional-Culturală “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, preşedinte Anatol Popescu.

 

De asemeni, la final de spectacol, publicul ridicat în picioare a aplaudat-o în continuu pe una dintre cele mai valoroase profesoare de limbă română din regiunea Odesa – doamna Ludmila Arnăut de la şcoala din Erdek-Burnu, căreia i-a fost conferită diploma Institutului Cultural Român, finanţator principal al manifestării. Timp de aproape trei decenii elevii doamnei Arnăut sunt participanţi şi câştigători ai olimpiadelor regionale de limbă română, precum şi ai diverselor concursuri tematice pentru românii de pretutindeni, organizate cu sprijinul statului român.

Asemănător altor evenimente culturale venite în sprijinul comunităţii istorice româneşti din Sudul Basarabiei, Ziua Culturii Române a fost sărbătorită în premieră pentru această zonă, încadrându-se deplin în seria de manifestări culturale iniţiate şi organizate de Asociaţia “Basarabia”, începând cu anul înfiinţării acesteia – 2006.

Dintre cele mai însemnate manifestări, desfăşurate preponderent în comunităţile româneşti sud-basarabene putem enumera Ziua Naţională a României, Ziua Românilor de Pretutindeni, zilele culturii române în Ucraina, cele trei ediţii ale Caravanei teatrului şi folclorului românesc ale Institutului Cultural Român, Ziua Limbii Române şi nu în ultimul rând turneele prin comunităţile rurale româneşti ale Ansamblului Folcloric “Dor Basarabean” – ansamblu fondator al Asociaţiei “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa

Sursa:

[1] Asociaţia “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago