La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat efemer a cărui independență față de Imperiul Rus a fost proclamată la2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune, ales în octombrie-noiembrie 1917, odată cu începuturile Revoluției rusești din februarie a aceluiași an și cu dezintegrarea puterii politice din Imperiul Rus.

Inițial, Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar la 24 ianuarie 1918 și-a proclamat independența.

La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Țării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenești cuRomânia.

La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus

În condițiile de anarhie, stabilită pe întreg teritoriul Imperiului, datorită revoluției rusești, guvernatorul Guberniei Basarabia a demisionat și și-a transmis atribuțiile în mod legal, lui Constantin Mimi. Proceduri similare au avut loc în toate guberniile Imperiului.

Un congres, ce avuse loc în octombrie 1917, a votat demisia lui Mimi și l-a desemnat pe Ion Inculeț ca noul conducător.

Datorită situației grele, existente pe tot teritoriul Imperiului, conducătorii Republicii Democratice Moldovenești (Ion Inculeț,Nicolae Bosie-Codreanu, Ion Pelivan, Nicolae Sacară) au cerut sprijin pentru restabilirea ordinii de la generalul rus Scerbacev, comandantul armatei ruse de pe frontul românesc. Cum acesta nu avea ostași disponibili, armata rusă fiind și ea în stare de anarhie la acea vreme, a înaintat cererea respectivă aliaților români.

Ca urmare a acestei cereri, în ianuarie 1918 armata română a intrat în Basarabia. Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării și a anunțat o primă pentru capetele conducătorilor guvernului Republicii (Cristi, Pelivan și Codreanu). Până la urmă însă bolșevicii au fost nevoiți să părăsească Basarabia. În 13 ianuarie 1918 armata română a intrat în Chișinău.

Proclamarea independenței

Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Moldovenești. Consiuliul Director a fost dizolvat și a fost înlocuit de Consiliul de Miniștri. Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeț a fost reconfirmat ca președinte.

Unirea cu România

În 27 martie/ 9 aprilie 1918, Sfatul Țării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenești cuRomânia. Votul de unire cu România a fost dat prin 87 voturi pentru, 3 împotrivă și 36 abțineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu România.

La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus, sursa imagine: facebook.com/balaurul.roman

Sursa:

[1] wikipedia.org

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • Independenta Republicii Democratice Moldovenesti a fost EGALA cu cea a Finlandei, Poloniei si Tarilor Baltice says:

    Nu a fost o independenta numai fata de un anumit stat (Rusia), dar nu si fata de alte state, inclusiv Romania. Acea Independenta daca nu era NIMICITA de Romania, dar din contra daca era AJUTATA, asa cum Germania a ajutat Tarile Baltice, deschidea perspectiva crearii intre Romania si Rusia (URSS) a unui stat de tampon, capabil sa se apere de o invazie din partea Rusiei (URSS)singur mult mai bine decat a facut-o armata romana in iunie 1940. Situatia Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial era cu totul alta, n-ar fi participat pana la Stalingrad cu Hitler contra lui Stalin si de acolo inapoi cu Stalin contra lui Hitler, pierzand sute de mii de soldati si ofiteri - floarea natiunii Romaniei. Ar fi bine ca macar acum Romania sa inteleaga ca e mai bine sa existe doua state ale Neamului pe arena internationala, decat unul singur si acela condus cum nu se poate de ineficient.

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

3 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

4 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

5 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o săptămână ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago