Categories: RusiaUcraina

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil

De la 20 ianuarie a.c.,  în Ucraina şi-a luat startul cel de-al patrulea val de mobilizare militară. De data aceasta, aproape toţi cetăţenii supuşi serviciului militar, rezerviştii vor fi chemaţi pentru a trece examenul medical şi pentru a se afla starea lor familială şi numărul persoanelor care vor fi eliberate de încorporare.  Bunăoară, după cum s-a accentuat la Comisariatul Militar Regional, în  perioada respectivă, ordine de mobilizare vor primi aproximativ 2500 de bucovineni.

Multe persoane, care urmau să primească ordine de mobilizare, sunt plecate peste hotarele regiunii şi Ucrainei, de aceea numele lor de familie au fost introduse în liste şi transmise organelor de drept pentru a fi date în căutare. La 22 de persoane le-au fost intentate procese penale pentru eschivarea de la mobilizare. În prezent continuă selectarea voluntarilor pentru serviciul militar prin contract din rândurile rezerviştilor şi cetăţenilor  supuşi serviciului militar – atât a bărbaţilor, cât şi a femeilor, cu vârste cuprinse între 18-60 de ani.

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil

Şi cu toate că pe frontul din Donbas sunt omorâţi şi răniţi zilnic zeci de militari şi civili, câteva zeci de bucovineni şi-au manifestat deja dorinţa să participe voluntar la operaţiunile antiteroriste din estul Ucrainei, a informat comisarul militar regional Vitalii Ciurai. De altfel, de la 27 ianuarie, primele 60 de persoane încorporate din ţinut, vor fi instruite, timp de o lună,  la Centrul militar „Desna”, regiunea Cernighiv.

Bucovina a pierdut în războiul terorist din estul Ucrainei încă doi eroi – Oleksandr Garbuz, în vârstă de 27 de ani, originar din s. Putryne, raionul Chelmenţi, militar din brigada aeriană de desant din Dnipropetrovsk, şi cernăuţeanul Leonid Petyhacinyi, cu rădăcini româneşti.

Deci, joi, 29 ianuarie, a fost dat țărănii, pe Aleea Eroilor din Cimitirul din Cernăuţi, juristul Leonid Petyhacinyi, luptător din batalionul ”Donbas”, considerat dispărut încă vara precedentă, însă, în consecinţa expertizei medicale, s-a constatat că a căzut eroic la 29 august 2014 în infernul sângeroaselor lupte de lângă Ilovaisk.

Durerea pierderii fiului, fratelui, soţului lasă o rană sângerândă în inimile celor scumpi şi dragi, iar despărţirea pentru totdeauna e tot o moarte sufletească pentru cei rămaşi în viaţă, ce-şi deapănă zilele, anii, în lacrimile durerii sfâşietoare, în profunde tristeţi.

În prezent, trei bucovineni militari, care apărau aeroportul din or. Doneţk, au fost daţi dispăruţi. Informaţia oficială referitoare la aceşti trei „kiborgi”, dispăruţi, originari din raioanele Storojineţ, Hotin şi Chelmeneţ, se verifică, căci ei nu figurează  în lista celor omorâţi pe frontul din estul Ucrainei, probabil că au fost luaţi prizonieri sau se află fără cunoştinţă în spitalul din Dnipropetrovsk, unde au fost transportaţi mulţi militari răniţi în stare gravă, a declarat, la o recentă conferinţă de presă, Vitalii Ciurai, comisarul militar regional. E posibil ca printre ei să se afle şi aceşti trei militari bucovineni.

După cum a informat V. Ciurai, încorporarea în Bucovina decurge dificil. Doi primari din localitățile raioanelor Noua Suliţa, Hliboca şi conducătorul unei întreprinderi cernăuţene au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinului de prezentare la comisariatele militare cetăţenilor, de aceea organele de resort au fost nevoite să-i sancţioneze contravenţional.  

„Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situație e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului  de recrutare  sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a adăugat Vitalii Ciurai.

Diana TOMA

Mobilizarea in Bucovina decurge dificil, imagine: zorilebucovinei.com

Sursa:

[1] zorilebucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago