Categories: CulturalIstorie

Dar cu ”Zimbrul” din parc ce ați avut, tovarăși?

Cine nu-și amintește de ”Zimbrul” care străjuia simbolic cetatea aflat în mijlocul parcului din centrul orașului Hațeg?

În mod cert doar generațiile de hațegani de după anul 2004 vor mai cunoaște numai din poze faptul că era un parc în centrul căruia se afla un ”Zimbru”, care a reprezentat frumoase aduceri aminte pentru cei mai mulți dintre hațegani.

Bine că mai există astăzi parcul și foarte bine că nu a avut soarta celuilalt parc masacrat de buldozere.

Dar cu ”Zimbrul” din parc ce ați avut, tovarăși?

Mă refer firește la cu totul alt parc decât cel distrus și despre care deja am scris de-o vreme. Pentru distrugerea acelui parc este destul de clar că avem din nou ”vinovați fără vină”, la fel ca în cazul falmentării industriilor care au fost tradiționale pentru Hațeg.

Dacă în 8 ani respectiv de 25 de ani de zile DNA sau/ și alte autorități competente în analiza spețelor nu s-au interesat de legalitatea acestor fapte reprobabile, atunci de ce s-ar mai sesiza tocmai astăzi?

http://catreinimasiminte.blogspot.ro/2015/01/de-8-ani-fara-parcul-din-centrul.html

Există oare vreo generație de hațegani care să nu dețină acasă cel puțin o fotografie cu ”Zimbrul” aflat în parcul din centrul orașului? (mă refer la acei hațegani care au mai prins perioada când ”Zimbrul” era la locul normal și destinat numai lui ca simbol pentru zona Hațegului)

Astăzi ”Zimbrul” din parc a fost exilat într-o curbă aproape de indicativul unde scrie ”HAȚEG”. Nici că se putea găsi un loc mai impropriu pentru unul din simbolurile ”Țării Hațegului” decât într-o curbă, unde cu siguranță că vizitatorii Țării Hațegului vor avea ochi numai pentru el.

Ce contează curba pentru șoferi, mai ales atunci când se arată ”Zimbrul”, care după ce a fost rupt din locul tradițional și normal, a primit o culoare destul de ciudată?

Oricum ar fi nu cred că este cazul să fim contrariați de acest fapt al exilului, tocmai fiindcă deja există precedentul cu parcul distrus.

Dar cu ”Zimbrul” din parc ce ați avut, tovarăși?, foto: catreinimasiminte.blogspot.ro

Dacă ar fi să adun puțin surâs amar nu-mi este foarte greu să îmi pun în gând niște ”himere”, având în vedere anomaliile săvârșite în lungul și de-a latul vremii la Hațeg. Gândesc că dacă s-ar fi putut până și Vf. Retezat ar fi fost exilat undeva lângă ”Zimbrul” din parc, cumva la începutul curbei, dacă s-ar fi putut secționa. Este de ciudat că statuia din același parc nu a fost distrusă sau mutată ori dusă la fier vechi, pentru a confirma încă o dată un mod profitabil pentru unii de a face ”afaceri” la Hațeg dar nu și pentru oraș.

”Zimbrul” din parc a fost atât de repede mutat și fără consultarea prealabilă a hațeganilor, dacă vor sau nu să fie rupt, aiurea revopsit și apoi urcat într-o curbă, încât nu-mi mai amintesc nici măcar anul. Cosider că hațeganii trebuiau întrebați dacă vor ca ”Zimbrul” să fie smuls de la locul lui tradițional și adăugat într-o curbă destul de periculoasă pentru șoferii neatenți.

Să fi fost oare 2004? Nu mai știu anul în care s-a săvâșit exilul dar cert este că nu înțeleg ce legătură are noua ipostază care a apărut în locul ”Zimbrului” din parc cu orașul Hațeg. În acest sens am și adresat întrebarea către cei responsabili de această faptă fără sens:

Dar cu ”Zimbrul” din parc ce ați avut, tovarăși?

Dar cu ”Zimbrul” din parc ce ați avut, tovarăși?, foto: catreinimasiminte.blogspot.ro

Sursa:

[1] catreinimasiminte.blogspot.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

4 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

5 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

6 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago