Categories: Ucraina

In anul 2011 Ucraina se temea ca Romania isi va revendica teritoriile inapoiIn anul 2011 Ucraina se temea ca Romania isi va revendica teritoriile inapoi

Nu e un secret aproape pentru nimeni ca Ucraina nu prea a fost prietenoasa pana in prezent cu Romania. Din contra: a facut uneori aproape tot ce i-a stat in putința pentru a se face antipatica, incepand de la ce ne doare cel mai mult, adica nerespectarea drepturilor minoritaților și in special pe cele ale etnicilor romani și ajungand pana la incalcarea repetata a frontierei, a inceperii fara consultarea parții romanești a saparii canalului Bastroe și culminand cu revendicarea teritoriala din cazul Insulei Șerpilor. Ar mai trebui poate pomenit aici și implicarea parții ucrainene in razboiul din Transnistria și aprovizionarea  provinciei separatiste prin contrabanda și trafic de tot felul, tolerate cu buna știința de catre statul ucrainean.

In anul 2011 Ucraina se temea ca Romania isi va revendica teritoriile inapoi

Și totuși în anul 2011 Ucraina în loc să se teamă de sora ei mai mare, Rusia, singura teamă era pentru Ucraina posibila revendicare din partea României a fostelor sale teritorii. În 2011 apărea un articol pe un site ucrainean, vidomosti-ua.com cu titlul următor: „România nu are pretenții teritoriale către Ucraina”.

Despre ministrul român de externe de atunci, Teodor Baconschi, se constata în presa ucrainenă că acesta a declarat că țara sa neagă orice pretenții teritoriale față de alte state.

„Vreau sa dau un raspuns clar la aceasta intrebare. Romania este un susținator al inviolabilitații frontierelor. Noi nu am pretins nici un fel de pretenții teritoriale fața de integritatea teritoriala a altor țari,..”, a spus el Baconschi  și „ca Romania protejeaza integritatea teritoriala a țarii ca fiind  membra a Uniunii Europene și NATO”.

Teodor Baconschi, a afirmat ca in interpretarea romaneasca a acordului din 2003, Insula Maican ar trebui sa revina Romaniei pentru ca, in urma colmatarii, șenalul navigabil – cel care determina traseul frontierei de stat – s-a mutat de la sud la nord de Insula Maican.

Potrivit legislației internaționale, frontierele dintre state de-a lungul raurilor trec prin cai navigabile, cu excepția cazului in care parțile convin altfel.

Ucraina și-a exprimat de asemenea ingrijorarea fața de extinderea Romaniei in zona Dunarii, pentru ca, potrivit prim-ministrului Mykola Azarov, se face o reorientare pe porturile de marfa din Romania.

Iata cum Ucraina privea Romania in 2011, ca pe un posibil adversar ce pretinde teritorii din Ucraina fara a se gandi la acel moment ca va veni clipa intr-un viitor nu foarte indepartat cand va privi cu speranța inspre Romania.

In anul 2011 Ucraina se temea că România își va revendica teritoriile înapoi, imagine – vidomosti-ua.com

Sursa:

[1] vidomosti-ua.com
Social Links

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Ziua jertfei

De ziua jertfei mă închin Purtând în suflet apăsarea Acelui timp mai greu ca marea…

22 de ore ago

3 Aprilie 1942 – În comuna Valea Drăganului, notarul comunei îl izgoneşte din casă pe refugiatul Joca Vasile, şi instalează pe ungurul Kovács Károly

Dintr-o lucrare a istoricului român Vasile Lechințan aflăm niște fapte absolut abominabile care s-au petrecut…

o zi ago

La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran!

La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! Emanuel Petran s-a născut la data de…

2 zile ago

Ziua Academiei Române – Ziua porților deschise

Academia Română împlinește 159 de ani de la fondare Academia Română împlinește 159 de ani…

2 zile ago

Profesorii sunt bătaia de joc a politrucilor certați cu educația!

Vorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…

3 zile ago

Deputat SOS România: „Patriotismul economic, motorul dezvoltării României”

Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…

3 zile ago