Imagini inedite din Chișinău din anul 1925
Fiind un mic oraș de provincie, Chișinaul rareori a fost subiectul filmelor vechi romanești. S-a intamplat totuși sa fie filmate evenimentele asociate cu vizitele demnitarilor. Unul dintre aceste momente il reprezinta vizita regelui Carol din anul 1925. In luna martie a acelui an, a fost un eveniment dedicat aniversarii Unirii Basarabiei cu Romania, astfel incat a sosit la Chișinau prințul moștenitor Carol (și viitorul rege) al Romaniei. Aceasta vizita a fost imortalizata pe pelicula de film, astfel incat sa putem vedea orașul și locuitorii sai la momentul respectiv.
Prințul a fost întâmpinat solemn la stația de cale ferată de la Chișinău (VIDEO):
Din stație prințul s-a dus direct către Catedrala din oraș (VIDEO):
Ieșind din Catedrala de pe strada centrala a Chișinaului, prințul Carol a asistat și el la parada.In josul strazii au defilat elevii de la liceele din oraș, cercetașii, soldații și reprezentanții județelor din Basarabia. Secvențele excelente de film ne arata locuitorii din Basarabia acelor ani. (VIDEO)
Dupa parada organizata in cinstea prințului moștenitor la stadionul numit pe atunci dupa Regele Ferdinand I (stadionul curent „Dinamo”) a fost organizata o recepție de gala. La marginea terenului de sport pentru a seta tabelul au fost invitați prințul și personalitați proeminente ale Basarabiei. Oameni simpli au vizionat din tribune cum s-a desfașurat ospațul. Prințul Carol a ținut un discurs, pe care din picate nu-l putem auzi pentru ca filmarea a avut loc fara a se inregistra a sunetul. (VIDEO)
Dupa Chișinau prințul moștenitor a mers și la Bender. Acolo s-a intalnit de asemenea cu rezidenții orașului. Carol a vizitat Cetatea Bender și a examinat malul opus al Nistrului: (VIDEO)
Surse:
[1] locals.md, oldchisinau.comVorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…
Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…
Valeriu Munteanu, deputat AUR: "Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita" Astăzi, la împlinirea…
Miile de români sătmăreni care sunt scriptic beneficiari ai Legii 154/2021 au avut un licăr…
Jurnalismul românesc în Transilvania se confrunta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX cu…
De o bucată de vreme ne-am gândit să vă recomandăm o serie de cărți care…
Leave a Comment