POVESTEA unui roman deportat in Donetk, ajuns acum la Chisinau

S-a nascut in Romania in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, dar soarta l-a facut ca astazi sa fie refugiat din orasul Donetk, din Estul Ucrainei, unde a ajuns fiind deportat de sovietici si de unde a trebuit sa fuga din cauza razboiului.

Ilie Josu, acum in varsta de 72 de ani, a ales sa se refugieze în Republica Moldova in cautarea rudelor ramase aici, dar si a linistii la batranete.

POVESTEA unui roman deportat in Donetk, ajuns acum la Chisinau

[tp_product id=”205300767″ feed=”3562″]

Ilie Josu a s-a nascut la Bucuresti, in 1943, iar la un an de la nastere, familia sa s-a mutat in Basarabia, in localitatea Molesti, astazi în raionul Ialoveni. Nu isi aminteste exact anul, dar stie ca in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial au fost deportati in orasul Donetk, unde tatal sau a fost obligat sa munceasca la o mina de extragere a carbunelui. Acolo si-a petrecut copilaria, a mers la scoala si a invatat limba rusa, dar îisi mai aminteste si cateva cuvinte in limba romana.

”In limba romana pot sa numar….. unu, doi, trei, tin minte din copilarie. Mai stiu: bună dimineata, buna seara”, ne-a declarat Ilie Josu.

Razboiul din estul Ucrainei, adica si in orasul in care locuia, l-a fortat sa se refugieze. Sotia si copiii i-au decedat, astfel ca s-a gandit sa vina in Republica Moldova, unde spera sa isi gaseasca rudele. Evacuarea sa si altor locuitori ai Donetkului a avut loc pe 28 decembrie 2014.

”Nu am avut de ales, pe timp de razboi a trebuit sa fugim de primejdie. Ne-au anuntat ca trebuie sa lasam toate lucrurile in apartamente si sa iesim afara. Am crezut la inceput ca o sa ne impuste acolo, dar am vazut ca ne asteptau mai multe autobuze in care am urcat cu totii. Am venit in Moldova pentru ca am vrut sa imi gasesc rudele. Mi-au spus ca mai sunt rude de-ale mele prin Romania si Republica Moldova”, povesteste Ilie Josu.

Chiar daca si-a petrecut toata viata in Ucraina, Ilie Josu se considera roman-moldovean, iar dovada sunt actele pe care le poarta in buzunar, fiind printre putinele lucruri pe care a reusit sa le ia cu el din Donetk.

”Eu ma consider si roman, si moldovean. Nu pot sa fiu rus sau ucrainean, pentru ca parintii mi-au spus ca m-am nascut in Romania. Iata, pașaportul. Vedeti, am si foarfeca la mine. Asta am reusit sa iau cu mine: pasaportul si hainele pe care le vedeti pe mine”, ne-a spus Ilie Josu.

Batranul locuieste acum la un nepot, in Truseni langa Chisinau, si are statut de refugiat in Republica Moldova. Spera ca luptele in orasul sau sa inceteze, iar Donetkul si Luganskul sa ramana parte a Ucrainei. Pana atunci, cauta o cale astfel incat sa ii poata fi transferata pensia in Republica Moldova, ca sa aiba din ce sa traiasca, si asteapta sa se faca pace.

POVESTEA unui roman deportat in Donetk, ajuns acum la Chisinau, sursa foto: radiochisinau.md

Sursa: [1] radiochisinau.md

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

3 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

3 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

5 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

6 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

2 săptămâni ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago