IMBOGATIREA. O noua serie a Memorialului Durerii. - Lucia Hossu Longin
Nu imbogatirea de azi, ci din anii ’50, ’60, cand averile rapite ale detinutilor politici (case cu tot ceea ce era in ele) au trecut in mana Securitatii si a nomenclaturii comuniste. E vorba de bijuterii, tablouri, colectii, obiecte de arta, biblioteci, mobilier si alte obiecte casnice. Listele din dosarele “Patrimoniu” si “Imbogatirea” ale CNSAS contin documente tulburatoare:
Iata doar cateva exemple:
Alexandru Draghici, prin seful de cabinet, colonelul de securitate Marin Constantin, a luat pe baza unui bon, din averea arestatilor politic, tablouri de Tonitza, Luchian, Ghiata, Aman, mobila, bijuterii, truse de stilouri dar si scrumiere de argint, suluri de matase naturala, rochii, posete, ciorapi, batiste…Nicio rusine nu i-a retinut lacomia.
353 de pozitii (bunuri) din averea lui Max Auschnitt au fost preluate si insusite de dr. Petru Groza.
Toti ministrii MAI din anii ’50, ’60, de la Avram Bunaciu la Vasile Negrea, Ion Serb si Alexandru Nicolschi, s-au mutat in casele “absenteistilor” (cei plecati din tara), si in cele ale condamnatilor politic, insusindu-si toate bunurile fostilor proprietari.
ARLUS-ul a fost inzestrat cu 12 picturi valoroase in ulei si icoane de argint suflate cu aur. 30 de bunuri pretioase, confiscate din Castelul “Mogosoaia”, ce au apartinut celebrei Martha Bibescu, au fost donate Casei de oaspeti Romano- Sovietica.
Toate palatele regale au fost devalizate si cu valorile din ele au fost mobilate 40 de case ale consilierilor sovietici.
“Memorialul Durerii” si “Cotidianul” vor publica aceste liste integrale de confiscari si persoanele sau institutiile care le-au primit.
Lucia Hossu Longin via www.buciumul.ro
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
Leave a Comment