Mergeti in sate, pasiti in Harghita si Covasna ca intr-o Catedrala a rezistentei romanesti, sursa foto: Mihai Tirnoveanu
Noi nu facem acte caritabile in satele din Harghita si Covasna. Taranii romani de acolo nu au nevoie de caritate. Centrala termica pe care am dus-o la scoala si Paraclisul Ortodox din Doboi, icoanele, cartile, pachetele cu alimente pentru Doboi, Dobolii de Jos, Dobarlau Vale si Manastirea Marcus, nu sunt altceva decat umile semne ale recunostintei noastre pentru romanii din Harghita si Covasna care-si pastreaza nationalitatea si credinta stramoseasca.
Noi de fapt nu daruim, ci primim. Primim cantecul de rezistenta romanesca ce strabate fiecare colt de munte si vale din aceasta inima de Tara, primim rugaciunea ortodoxa a taranilor adunati in biserici, simtim pe obrazul nostru lacrima femeilor cu basma pe cap, atunci cand le sarutam mainile aspre, maini ce se-nchina pentru parintii lor cazuti in limba si credinta tarii. Aceasta lacrima ne doare, o simtim pana-prasele.
Primim in satele Harghitei si Covasnei zambetul plin de speranta al tinerilor, ochii frumosi ai fetelor de acolo ce parca ne spun ca …totul va fi bine. Mergeti in sate, pasiti in Harghita si Covasna ca intr-o Catedrala a rezistentei romanesti, si veti primi imbratisarea calda a preotilor bisericii noastre, a plaiesilor lui Stefan de la marginea Harghitei, a tuturor taranilor romani de acolo…si de multe ori, atunci cand zorii se arata dupa ploaie, Hristos va trimite spre voi un curcubeu tricolor, izvorat din muntii ce privesc spre Marea cea Mare.
Indrazniti!
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
View Comments
Ungurii ordinari sunt stabiliti ilegal in Romania.