COSTUMUL POPULAR BASARABEAN - Conferință, expoziție, meșteri populari și un spectacol cu Ansamblul "Dor Basarabean", foto: icr.ro
Vineri, 29, și sambata 30 mai 2015, in preajma sarbatorii de Rusalii, Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“ din București gazduiește o serie de evenimente sub genericul COSTUMUL POPULAR BASARABEAN. Proiectul este derulat de Institutul Cultural Roman, prin Direcția Romanii din Afara Granițelor și Limba Romana, in parteneriat cu Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“, scrie icr.ro
In programul primei zile al acestor evenimente, incepand cu orele 10:00 – 14:00, va fi o conferinta la care vor participa cercetatoarele Georgiana Onoiu, Iuliana Gurmazescu și Varvara Buzila (Republica Moldova) autoarea volumului Costumul popular din Republica Moldova. Se vor proiecta imagini din istoria costumului popular basarabean iar in aceeasi zi, de la ora 12, vizitatorii pot vedea o expozitie de costume populare vechi basarabene din colecția muzeului și o expoziție de fotografii pe aceeași tema (curatoare: Iuliana Gurmazescu).Directoarea Muzeului Satului ,,Dimitrie Gusti“, conf. univ. dr. Paulina Popoiu, va fi cea care va prezenta aceste expozitii.
Sambata, 30 mai, de la ora 10.00, șapte meșteri populari vor face, in incinta muzeului, demonstrații de arta populara, infațișand etapele producerii costumului popular: țesutul panzei, fota, croitul, cusaturi pe ie, precum și pictarea icoanelor pe sticla, incondeiatul oualor. La sfarșitul demonstrațiilor, meșterii vor dona cateva costume populare Ansamblului Dor Basarabean. De la ora 13.00, ansamblul Dor Basarabean va susține un spectacol de muzica și dansuri populare romanești.
Originar din localitatea Erdec Burnu (Utkonskovka), din regiunea Odesa, Ucraina, ansamblul a fost infiintat in anul 1994 si este coordonat de Viorel Popescu, profesor de muzica la scoala din localitate și maestru al acordeonului. Coregraful ansamblului, care numara aproape 40 de membri, este Sergiu Andries.
Intrarea la evenimente este libera.
Surse:
[1] www.facebook.com/events/370959976446398/, icr.roEvenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment