libris.ro
Categories: Ungaria

În 1919 românii au cucerit jumătate din Ungaria. Ungurii daca erau în situația noastră nu s-ar fi retras nici dacă le dădeai foc la mustăți!

In luna martie a anului 1919 Ungaria cadea sub dominatia regimului autoritar a comunistilor condusi de catre Béla Kun. Comunistii lui Béla Kun au atacat noile tari vecine abia formate: Cehoslovacia si Romania. In speranta de a ocupa Transilvania si o buna parte din Slovacia, fortele ungare au incercat un atac in forta, sperand ca vor putea fi ajutati la nevoie de bolsevicii rusi.

La data de 4 august 1919, Armata Română intra triumfatoare in Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alti generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu si … pe atunci, locotenent-colonelul Ion Antonescu.

Capitala Ungariei, Budapesta, fusese cucerita de catre romani, iar Béla Kun a demisionat si regimul sau comunist a fost inlaturat. La cateva luni distanta, pe 14 noiembrie 1919, Armata Română parasea Budapesta, lasand-o in grija proaspetei armate nationale ungare. 

Pe 16 noiembrie 1919, viitorul criminal de razboi (n.r. ramas nepedepsit) Horthy intra in Budapesta si isi stabilea centrul comandamentului la hotelul Gellért.

In 1919 romanii au cucerit jumatate din Ungaria. Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

Priviti aceasta animatie care ne arata inaintarea armatei romane si pierderile teritoriale ale Ungariei. In anul 1919 Romania a ocupat peste jumatate din teritoriul actual al Ungariei.Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

[legend title=”Tradarea Frantei” style=”1″]Disperata ca ar fi putut pierde razboiul, Franta a insistat pe langa guvernul Bratianu ca Romania sa intre in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, promitand romanilor ca vor putea sa-si revendice dreptul asupra teritoriilor locuite de catre romani, aflate pe atunci sub controlul austro-ungarilor. La sfarsitul razboiului insa, Franta a facut exact pe dos, devenind favorabila Ungariei, in ciuda faptului ca in timpul razboiului murisera peste jumatate de milion de romani pe campurile de batalie.[/legend]

Sursa: Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuită de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…

3 ore ago

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

o zi ago

16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă

Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…

4 zile ago