Categories: Știri

Reinaugurarea Cimitirului de Onoare Romanesc de la Teis

Reinaugurarea Cimitirului de Onoare Romanesc de la Teis. Joi, 22 octombrie, incepand cu ora 10.30, s-a desfasurat la Teis-Targoviste, judetul Dambovita, ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de Onoare Romanesc amplasat in incinta Depozitului 167 „General de brigada Gheorghe Manu”.La manifestare a participat doamna Otilia Sava, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului din cadrul Ministerului Apararii Nationale, alaturi de reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, ai Oficiului National pentru Cultul Eroilor, ai Bazei 1 Logistice Teritoriale „Carpatica”.

Reinaugurarea Cimitirului de Onoare Romanesc de la Teis

[tp_product id=”194107846″ feed=”396″]

Doamna secretar de stat Otilia Sava a rostit o emotionanta alocutiune referitoare la sacrificiul eroilor romani care si-au dat viata pentru Romania. De asemenea, la eveniment au mai participat si elevi ai Scolii de Arte „Domnita Balasa” din Targoviste, ai colegiului militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza, precum si ai Scolii de subofiteri si maistri ai Fortelor Terestre din Pitesti.

Din partea autoritatilor locale au fost prezenti: prefectul judetului Dambovita, domnul Ioan Marinescu, presedintele Consiliului Judetean, domnul Adrian Tutuianu, precum si primarul municipiului Targoviste, domnul Daniel Cristian Stan.

In cursul anului 2014, in contextul actiunilor menite sa marcheze Centenarul Primului Razboi Mondial, Ministerul Apararii Nationale a initiat, prin Oficiul National pentru Cultul Eroilor, proiectul de restaurare a acestei necropole semnificative pentru efortul de razboi al Armatei Romane din prima conflagratie mondiala.

In cadrul proiectului de reconstructie au fost inlocuite majoritatea insemnelor de capatai si au fost refacute atat gardul imprejmuitor, cat si aleile din perimetrul cimitirului. Cu acest prilej, Oficiul National pentru Cultul Eroilor a pus la dispozitie o Troita maramureseana, din lemn de stejar, model specific Primului Razboi Mondial, ce a fost montata si incadrata in ansamblul cimitirului.

Un element important din cadrul acestui demers l-a reprezentat si restaurarea monumentului central care, in anii optezeci ai secolului trecut, fusese copertat cu un invelis de ceramica alba smaltuita. In cursul anului 2015 s-a realizat readucerea la forma initiala a operei comemorative de razboi.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

4 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

4 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

6 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago