Categories: Istorie

19 noiembrie 1377 – Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea “cu munca si cheltuiala lor proprie”

Castelul Bran (in germana Torzburg, in maghiara Torcsvar) este un monument istoric si arhitectonic situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov. Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea “cu munca si cheltuiala lor proprie”, avea loc la 19 noiembrie 1377.

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 17 noiembrie 1377 in Zvolen confirma sasilor din Scaunul Brasovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu meșterii lor, o noua cetate de piatra la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu aceasta ocazie, regele promite brașovenilor ca, daca Tara Romaneasca va ajunge “in mainile noastre”, atunci vama va fi mutata de la Rucar (Ruffa Arbor) la Bran.

19 noiembrie 1377 – Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea “cu munca si cheltuiala lor proprie”

Referinta din textul documentului din 1377 cu privire la o “noua cetate de piatra”, permite deducția ca fortificația de piatra, ce urma sa fie edificata pe acest loc, a fost precedata de o intaritura de granița mai veche. Aceasta cetate, probabil din lemn, a fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Ea este atribuita magistrului Theodorikus. In secolul al XIII-lea, teritoriul cetații Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

5 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

5 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

7 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago