Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, la Mormantul Ostasului Necunoscut

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, la Mormantul Ostasului Necunoscut

Cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Romania, Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a depus o coroana de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, simbolul eroilor anonimi care au murit pentru Intregirea Romaniei.

In prezent, colaborarea dintre Romania si Republica Moldova in domeniul mormintelor si operelor comemorative de razboi se realizeaza in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti, situate pe teritoriul Republicii Moldova, semnat la Iasi, la 3 martie 2012.

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, la Mormantul Ostasului Necunoscut

Pe teritoriul actual al Republicii Moldova, potrivit evidentelor Oficiului National pentru Cultul Eroilor, sunt inhumati peste 8000 de eroi romani, majoritatea morti in Al Doilea Razboi Mondial. Mormintele eroilor romani figureaza in 378 de locuri de inhumare, pe raza a 286 de localitati.

Cel mai mare loc de inhumare a eroilor romani din Republica Moldova este la Tiganca, amenajat prin implicarea financiara a Oficiului National pentru Cultul Eroilor si inaugurat in prezenta Regelui Mihai, la 1 iunie 2006, cu prilejul Zilei Eroilor.

Pana in prezent, Oficiul National pentru Cultul Eroilor a restaurat, pe teritoriul Republicii Moldova, cimitirele eroilor romani de la Cania, Festelita, Neculaeuca, Micleuseni si Varzaresti, troita eroilor din Dealul Epurenilor si a instalat o troita traditionala in stil maramuresean la Varvareuca.

Sursa/Foto: Oficiul National pentru Cultul Eroilor

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

5 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago