Categories: Cultural

21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internaționala a Limbii Materne este o sarbatoare tinuta anual la 21 februarie in intreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistica si culturala, precum și multilingvismul. A fost anuntata de UNESCO pentru prima oara la 17 noiembrie 1999 si a fost recunoscuta de Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin aceeasi rezolutie prin care 2008 a fost declarat Anul International al Limbilor.

Ziua Internationala a Limbii Materne se sarbatoreste in fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistica si multilingvismul. Data semnifica ziua din 1952 in care studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor materne, bangali, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladesh-ului.

21 Februarie – Ziua Internationala a Limbii Materne

Ziua Internaționala a Limbii Materne a fost proclamata de Conferinta Generala a UNESCO in noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generala a ONU a facut apel prin rezolutia A/RES/61/266 „sa promoveze conservarea si protectia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeasi rezoluție, Adunarea Generala a proclamat anul 2008 ca Anul International al Limbilor, pentru a promova unitatea in diversitate si intelegerea internaționala prin multilingvism si multiculturalism.

Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului tangibil si intangibil. ONU considera ca toate actiunile ce promoveaza diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul incurajarii diversitatii lingvistice și educatiei multilingve, ci ajuta si la dezvoltarea constiintei traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume si la inspirarea solidaritatii bazata pe ințelegere, toleranta si dialog.

Foto: poruncaiubirii.agaton.ro

Sursa: ro.wikipedia.org

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

3 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

4 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

5 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

7 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

2 săptămâni ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago