Categories: Cultural

21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internaționala a Limbii Materne este o sarbatoare tinuta anual la 21 februarie in intreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistica si culturala, precum și multilingvismul. A fost anuntata de UNESCO pentru prima oara la 17 noiembrie 1999 si a fost recunoscuta de Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin aceeasi rezolutie prin care 2008 a fost declarat Anul International al Limbilor.

Ziua Internationala a Limbii Materne se sarbatoreste in fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistica si multilingvismul. Data semnifica ziua din 1952 in care studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor materne, bangali, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladesh-ului.

21 Februarie – Ziua Internationala a Limbii Materne

Ziua Internaționala a Limbii Materne a fost proclamata de Conferinta Generala a UNESCO in noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generala a ONU a facut apel prin rezolutia A/RES/61/266 „sa promoveze conservarea si protectia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeasi rezoluție, Adunarea Generala a proclamat anul 2008 ca Anul International al Limbilor, pentru a promova unitatea in diversitate si intelegerea internaționala prin multilingvism si multiculturalism.

Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului tangibil si intangibil. ONU considera ca toate actiunile ce promoveaza diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul incurajarii diversitatii lingvistice și educatiei multilingve, ci ajuta si la dezvoltarea constiintei traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume si la inspirarea solidaritatii bazata pe ințelegere, toleranta si dialog.

Foto: poruncaiubirii.agaton.ro

Sursa: ro.wikipedia.org

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci

Hristo Botev ( Христо Ботев) a fost un poet și revoluționar bulgar. Începând cu anul…

3 zile ago

Veneția

Voi dezveli un tablou cu stimă de sine Cântecul și arta să-i faci prieteni cu…

5 zile ago

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

6 zile ago

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

o săptămână ago