Categories: AntiromanismBolsevism

“Noaptea demnitarilor” – Prigoana bolsevica din Romania

In noaptea de 5/6 mai 1950, regimul comunist a organizat o acțiune de arestare a 69 de foști demnitari romani dintre care amintim nume mari ale istoriei noastre precum Dinu Bratianu, Gheorghe Bratianu, Bebe Bratianu, Pantelimon Halippa, Tancred Constantinescu, Constantin Argetoianu, Constantin C. Giurescu, Dumitru Alimanișteanu, Daniel Ciugureanu, Ion Manolescu-Strunga, Alexandru Lapedatu, Radu Portocala și mulți alții.

Demnitarii au fost duși la inchisoarea de la Sighet, unde sunt transferați și alți mari opozanți ai bolșevizarii țarii precum Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Anton Durcovici, Victor Papacostea, Ion Mihalache, Ilie Lazar, Mihail Racovița, Constantin Titel Petrescu și lista este mult mai lunga.

“Noaptea demnitarilor” – Prigoana bolsevica din Romania

,,Noaptea demnitarilor,, este un episod tragic din filmul lichidarii de catre regimul criminal bolșevic instalat de U.R.S.S. pe teritoriul Romaniei a elitei naționale. Indiferent de ce tip de elita este vorba, atata timp cat aceasta reprezenta un vector de respingere a totalitarismului, elita respectiva (politica, religioasa, culturala, economica, militara etc.) trebuia distrusa prin masuri represive.

,,Noaptea demnitarilor,, este una din imaginile expresive ale terorii staliniste a anilor 50 si unul din momentele din care pierderea valorilor democratice in Romania sovietizata a devenit un fapt ireversibil. Daca privim lista demnitarilor urcați in noaptea de 5/6 mai 1950 in trenul fara intoarcere pentru mulți, tren cu oprire in Sighetul Marmației, pe malul Tisei, vom vedea ca este și sfarșitul crunt și nefericit al vechiul și marelui Partid Național Liberal.

Deputat PNL Daniel Gheorghe

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

4 zile ago