Pe 15 mai 1685 urca pe tronul Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatal celebrului Dimitrie Cantemir
Pe 15 mai 1685 urca in scaunul Țarii Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatal celebrului Dimitrie Cantemir; a detinut tronul pana la moarte (15 martie 1693).
Constantin Cantemir s-a nascut la 8 noiembrie 1612 in localitatea Silișteni. Ramas fara parinti si cu mosiile pustiite de raidurile tot mai numeroase ale tatarilor, tanarul Constantin Cantemir este recrutat ca mercenar in armata polona unde a servit multi ani in slujba a doi regi ai Poloniei: Vladislav si Jan Cazimir. Timp de 17 ani a servit coroana regala polona, ajungand „rotmistru”, sau capitan de cavalerie dupa ce s-a evidentiat in luptele crancene cu suedezii.
In scaunul Tarii Moldovei a ajuns la batranete, dar cu toate acestea si-a pastrat tronul pana la moarte (15 martie 1693). Ramas fara parinti de la o varsta frageda, Constantin Cantemir n-a avut parte de o educatie corespunzatoare, insa poate si din cauza acestui lucru a cautat sa ofere o educatie cat mai buna fiilor sai Antioh Cantemir si Dimitrie Cantemir.
Constantin Cantemir a dus o politica oportunista, participand la luptele dintre polonezi, austrieci si turci. Cu toate ca oficial era de partea turcilor, Constantin Cantemir le comunica regelui polonez Sobieski si austriecilor, planurile acestora. In timpul domniei sale, Moldova a suferit in urma invaziilor facute de tatari si de polonezi, dar si in urma birurilor grele.
Cariera de mercenar a lui Constantin Cantemir
Timp de 17 ani, Constantin Cantemir a servit in armata polona, remarcandu-se pe campurile de batalie, fiind recompensat cu rangul de „rotmistru”, sau capitan de cavalerie. S-a evidentiat in bataliile cu sudezii. In Polonia a facut cunoștinta cu Langlois Francois (gravor francez), care l-a gazduit pe Cantemir la Paris in perioada 1643 – ianuarie 16478.
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…
Un cont vechi de aproximativ 13 ani al redactorului nostru șef, Fandel Mihai, https://facebook.com/mihai.fandel, a…
Leave a Comment