Cu toate ca unele voci subversive incearca astazi sa raspandeasca o propaganda potrivit careia Romania nu ar fi un stat unitar national si ca nu toate provinciile au dorit unirea, au existat actiuni favorabile unificarii in fiecare provincie istorica romaneasca, si nu doar din partea etnicilor romani ci si din partea altor etnii conlocuitoare cu romanii.
La 28 decembrie 1923, ziarul “Vestul Romaniei” publica un articol interesant, potrivit caruia comunitatea şvabilor bănățeni inainta un memoriu prin care se cerea ca Banatul să fie întreg anexat României, sau, in cel mai rau caz, Romania sa anexeze aproximativ 2/3 din Banatul istoric:
Şvabii bănățeni au cerut ca Banatul să fie întreg anexat României
Cine erau svabii si cum au ajuns ei pe teritoriul actual al Romaniei? Dupa cucerirea Banatului de catre Habsburgi si retragerea garnizoanelor otomane din aceasta regiune, autoritatile imperiale de la Viena au inceput un amplu proces de colonizare, folosind in special germani catolici (șvabi) din Wurttenberg, Schwaben, Nassau.
Clima neprimitoare a dus la o rata crescuta a mortalitații, mulți dintre imigranți murind de malarie la 2-3 luni de la sosire. De aceea, pentru o vreme, creșterea populației a fost asigurata doar din procesul de imigrare. Ca rezultat ponderea germanilor catolici a ajuns la un moment dat la 50% din totalul populației.
Șvabii banațeni (in germana Banater Schwaben, in romana generic șvabi) sunt o etnie germana din grupul șvabilor dunareni care au emigrat in Banat cu peste 200 de ani in urma, venind din diferite regiuni din sudul Germaniei și Austria. Desi a format pentru lunga vreme o comunitate puternica si importanta, din cauza transformarilor politice din ultimul secol cea mai mare parte a șvabilor banațeni a emigrat in Germania.
- 26 Aprilie 1917 – Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare - 26 aprilie 2025
- 25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare - 25 aprilie 2025
- 24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină - 24 aprilie 2025