Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata „Ziua Memoriei": „A fost razboi. . . ecoul lui si-acum mai este viu”
Evenimentele din 22 iunie 1992 de la Tighina
Evenimentele de trista amintire ce au avut loc intre 19 si 22 iunie 1992 sunt destul de rar pomenite, atat in presa din Republica Moldova cat si in cea din Romania. De ce nu sunt facute cunoscute represaliile împotriva populatiei romanesti din Transnistria si Basarabia din iunie 1992?
Daca in Republica Moldova se mai pomeneste din cand in cand si se organizeaza cate o manifestare dedicata memoriei eroilor romani care au cazut in timpul conflictului transnistrean, in Romania s-a evitat pe cat de mult posibil evocarea acestor evenimente, mai ales in timpul mandatelor prezidentiale ale lui Ion Iliescu.
In timpul tragicelor evenimente de la Tighina din iunie 1992, si-au pierdut viata numerosi tineri moldoveni proaspat incorporati in armata, fara experienta de lupta. De aceea, batalia de la Tighina, desfasurata intre forte ale politiei si unitaților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte, si garda Republicii Moldovenesti Nistreene, Armata a 14-a de garda sovietica/rusa și voluntari ruși (cazaci) si ucraineni pe de alta parte, a ramas in memoria cetatenilor Republicii Moldova ca „Masacrul de la Tighina”, locul unde armata a 14-a rusa, superioara fortelor moldovene abia incropite, a schimbat prin implicarea sa in conflict raportul de forțe.
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
Leave a Comment