libris.ro
Dacia

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice. Intr-o zona predominant muntoasa, cu clima aspra, improprie unei agriculturi adecvate care sa sustina o populatie numeroasa si cu atat mai mult niste asezari antice, este umitor ca s-au descoperit pana acum urme numeroase ale unor asezari dacice.

In cartea “Dacii din estul Transilvaniei”, Viorica Crişan ne prezinta numeroase si umitoare descoperiri arheologice de origine dacica de pe intreg cuprinsul judetelor Harghita, Covasna si Mures, dovedindu-ne astfel pentru inca o data in plus prezenta stramosilor nostri daci pe aceste meleaguri, inca din cele mai vechi timpuri. Cartea este cu atat mai valoroasa cu cat prezinta ample analize asupra descoperirilor arheologice, aducand la cunostinta publicului larg aspecte inedite si interesante despre valorile materiale si spirituale ale dacilor.

Harghita, Covasna si Mures sunt unele dintre cele mai bogate judete ale Romaniei in vestigii dacice

In premiera pentru literatura de specialitate din Romania, este realizata o adevarata monografie istorica a unei zone de subzistenta bine delimitata in arealul celor trei judete din centrul Romaniei: Covasna, Harghita si Mures.

Descoperiri adesea intamplatoare dar numeroase au avut loc in aceasta zona inca din secolele trecute, multe dintre vestigiile dacice fiind acum prezente in muzee din Ungaria sau din Austria, sau zacand prin depozite secrete din cele doua tari.

Dupa forma, elementele de fortificare si metodele de constructie (zidul dacic avea o anumita particularitate), s-a ajuns la concluzia ca asezarile si fortificatiile dacice din zona au fost construite atat inaintea cat si dupa momentul descalecarii secuilor.

Un aspect interesant este faptul ca unele dintre cetatile vechi sunt pomenite in legendele locului, pe cand cele considerate mai noi, nu au nici o consemnare in folclorul local sau in istoria orala si scrisa a secuilor.

Cartea “Dacii din estul Transilvaniei”, scrisa de Viorica Crişan, este o adevarata enciclopedie ce cuprinde in detalii amanuntite descoperirile arheologice de origine dacica, localizarea lor, precum si analize asupra descoperirilor.

Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

În România românii cer în stradă dreptul la învățământ în Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe

În România lucrurile au scăpat total de sub control. Românii nu mai sunt cei care …

2 zile ago

17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci

Hristo Botev ( Христо Ботев) a fost un poet și revoluționar bulgar. Începând cu anul…

o săptămână ago

17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab

La 17 mai 1653 are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de…

o săptămână ago

17 Mai 1882 – Ceremonia predării steagului lui Tudor Vladimirescu păstrat cu sfințenie de căpitanul artileriei lui Tudor

La 17 mai 1882 (n.r. pe stil vechi) a avut loc ceremonia de predare a…

o săptămână ago

Veneția

Voi dezveli un tablou cu stimă de sine Cântecul și arta să-i faci prieteni cu…

2 săptămâni ago

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

2 săptămâni ago