Până unde se întindea Transnistria Moldovenească, a românilor?, Foto: anonimus.ro
Până unde se întindea Transnistria Moldovenească, a românilor?
De la vechii cronicari moldoveni aflam ca Ion Voda cel Cumplit in 1574 pomenea de „Tara noastra a Moldovei de dincolo de Nistru”. Movilaul din Transnistria nu este opera Movilestilor? Sa-l credem pe rusul Pavel Surmacov (citat de Iorga) care pe la 1799 spunea ca in Ovidiopol, Tiraspol, Grigoriopol, Dubasari (Movilau), Malaiesti majoritatea locuitorilor sunt moldoveni?
Nota redacției: Peste tot în lume, fluviile mari, ca și rîurile, sunt locuite de același popor pe ambele sale maluri. Nistrul, ca și Dunărea, nu a separat niciodată două popoare! Dunărea, cât este ea de lungă, este pe ambele maluri germană, apoi austriacă, slovacă, ungurească, sârbească, românească.
Numai PRIN AMESTECUL DIN EXTERIORUL REALITĂȚII, al cancelarilor, Dunărea a fost făcută graniță de nord a Imperiului otoman și apoi graniță artificială între noi și bulgari. Majoritari până la 1880, de-o parte și alta a Dunării au fost românii! La fel, moldovenii, adică românii, de-o parte și alta a Nistrului!… Poate că și a Bugului, zic unii!
Sursa: ioncoja.ro
[notice]Transnistria 1989-1992: Cronica unui razboi nedeclarat[/notice]Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment