Cum si-a motivat un laureat al premiului Nobel refuzul de a participa la Conferința inter-parlamentară pentru pace de la Budapesta din 1907
Bjorn Bjoernson (1832 – 1910) este un scriitor norvegian care a primit in anul 1903 premiul Nobel pentru literatura, “ca un tribut adus nobilei, magnificei si versatilei sale poezii, care s-a distins intotdeauna prin prospetimea inspiratiei sale si puritatea rara a spiritului sau”.
Refugiat pentru o scurta vreme in Germania, acesta ajunge sa imbratiseze cauza maghiara, induiosat de faptul ca acestia “erau oprimați și se plângeau atât de amar“. Abia dupa ce ajunge sa-i cunoasca cu adevarat si sa descopere ca tanguirile ungurilor se refereau mai degraba la asa zisul drept de a fi lasati sa duca o politica tribala de maghiarizare si neindreptatire a celorlalte nationalitati, norvegianul le devine un inamic inversunat, scarbit de sovinismul si perversitatea lor.
In anul 1907, Bjorn Bjoernson, laureat al premiului Nobel, a refuzat sa participe la Budapesta la Conferința inter-parlamentară pentru pace:
Un alt exemplu al adevaratei fete si dimensiuni ale iredentismului maghiar este o opera de trista amintire a literaturii maghiare si anume “Nincs kegyelem” (Fără îndurare) – de Ducso Csaba. Budapesta, aparuta in anul 1939:
Sigur, multi ar spune ca istoria nu are legatura cu prezentul, insa toate actiunile recente ale extremistilor si iredentistilor maghiari din Romania dovedesc contrariul.
Glasul.info
Note:
[1] CARE MAGHIARI? [2] “Nincs kegyelem” (Fără îndurare) – de Ducso Csaba. Budapesta, 1939Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…
Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…
La data de 12 Mai 1886 s-a înființat "Secția pentru colonizarea secuilor" a societății Emke,…
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Leave a Comment