Monarhie

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie?

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie? In istoria invatata in scoala in perioada comunista s-a evitat pe cat de mult a fost posibil sa se pomeneasca faptul ca Regina Maria a fost arma secreta a Romaniei in timpul negocierilor de dupa primul razboi mondial din timpul conferintei de pace de la Paris, ea reusind prin charisma si legaturile ei externe sa elimine o mare parte dintre dificultatile intampinate de I.C. Bratianu la negocieri, Antanta nemaidorind sa-si respecte angajamentele privind Transilvania, Bucovina si Banatul. Putem astfel spune fara nici un dubiu, ca Regina Maria este unul dintre suveranii cu cea mare contributie la desavarsirea Romaniei Mari, tara noastra avand pana in anul 1940 aproape toti etnicii romani in interiorul propriilor granite.

“Macar ca prin campania militara a Romaniei impotriva bolșevismului maghiar Romania binemerita recunoștința intregii Europe!… Prin ințelegerile cu Franța și Anglia, hotarul de Vest trebuia sa fie pe Tisa, Banatul intreg era un Banat romanesc și se cuvenea sa fie cuprins ca atare in Romania de dupa 1918! Mare, e drept, dar nu atat de mare cat s-ar fi cuvenit. Și asta din pricina aliaților noștri, care ne-au cam tradat la Versailles! Ei, nu noi!”, scrie Ion Coja.

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie?

La fel de adevarat este insa si faptul ca negocierile separate de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial facute de catre tanarul si naivul rege Mihai pe de o parte, iar pe de cealalta de catre maresalul Ion Antonescu, au dat ocazia rusilor de a scinda Romania in bucati si de a obtine chiar mai mult decat acestia isi propusesera.

Exista in Romania voci ale unor personalitati marcante ale societatii romanesti, care desi nu sunt auzite prea des si nici promovate, ele sunt promotoarele ideii potrivit careia Romania ar fi putut fi reintregita imediat dupa 1989 daca in loc de “capitalismul salbatic” implementat de catre fostii comunisti, s-ar fi revenit la monarhia constitutionala.

In ceea ce priveste politica externa a Romaniei, intr-adevar tara noastra a avut foarte mult de suferit, politicienii postdecembristi distrugand in mare parte chiar si relatiile diplomatice foarte bune existente pana la acel moment. Cat despre o viziune clara si pe termen lung cu privire la o geopolitica in interesul national, aceasta a lipsit cu desavarsire pentru multa vreme din Romania.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago