Evenimente

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român.Clădirea Ateneului Român a fost construită între anii 1886 și 1888, la insistentele lui Constantin Esarcu, folosind planurile arhitectului francez Albert Galleron, iar strangerea de fonduri s-a facut pe bază de subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu”.

Ateneul Român este o sala de concerte situata in Bucuresti, cladirea fiind realizata printr-o imbinare a stilului neoclasic cu cel eclectic, iar in prezent adaposteste si sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Amplasamentul ales de oficialitatile vremii pentru constructia Ateneului Român a fost  Grădina Episcopiei, o bucata de teren ce apartinea la acel moment familiei Văcăreștilor. Pentru constructia Ateneului, arhitectul francez Charles Garnier, autorul planurilor cladirii „Opéra Garnier” din Paris, l-a recomandat pe un alt arhitect francez, Albert Galleron.

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român

Incepand cu anul 2004, Ateneul Român este inscris pe Lista Monumentelor Istorice, fiind una dintre cladirile emblematice ale Patrimoniului European si catalogat drept un monument de arhitectura de grupa valorica A, de valoare nationala si universala.

Importanta monumentului este confirmata si printr-o lege de protectie, Legea nr.5/2000, Lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Național-PATN, Secțiunea III, Zone protejate, Valori de patrimoniul cultural de interes național, (monumente istorice de valoare națională, excepțională).

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea, la 25 martie 1957, a Tratatului de la Roma, care a instituit Comunitatea Economică Europeană, in ziua de 21 martie 2007 a fost montata pe zidul Ateneului Român o placa pentru a marca includerea monumentului in lista Patrimoniului European.

Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

9 ore ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

5 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

6 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago