La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe
La 16 februarie 1968 România renunța la organizarea administrativă sovietică în regiuni și raioane și revine la județe. Cu aceasta ocazie este desfiintata organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și este reînființata unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.
Reforma administrativ-teritorială din anul 1968, atunci cand s-a trecut de la impartirea pe regiuni si raioane (n.r. dupa modelul organizarii teritoriului Uniunii Sovietice) la reimpartirea pe judete (n.r. unitrati administrativ-teritoriale care fusesera desfiintate la presiunea sovieticilor de catre autoritatile comuniste in anul 1951), a fost in egala masura o descatusare de sub influenta sovietica si trecerea de la comunismul internationalist la un regim national-comunist.
Prima atestare documentara a impartirii tarilor romane in judete este facuta la 8 ianuarie 1392, atunci cand domnitorul Mircea cel Bătrân numeste printr-un hrisov „ținutul Vâlcii” județ. Asadar, județul Vâlcea este primul județ atestat documentar de pe teritoriul actual al României.
Incepand cu anul 1968, teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, la care se adauga municipiul București, care cu toate ca este si resedinta pentru judetul Ilfov, acesta este administrat separat, ca municipiu cu statut de judet, care nu face parte din judetul Ilfov.
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Leave a Comment