CA FĂT-FRUMOS DIN LACRIMA DORURULUI, A SOSIT LA OPRIŞENI MĂRŢIŞORUL, Foto: ZorileBucovinei.com
N-a mai avut Făurarul puteri să-și mențină drepturile în ultimele sale zile pe moșia Oprișenilor. L-a dat gata, răsturnându-l de pe tronu-i de gheață Mărțișorul, grăbit să se instaureze triumfător pe tot întinsul românesc al Bucovinei. Poetic, am putea spune că s-a trezit din somnul iernii, ca voinicul din poveste. Însă, în realitate, totdeauna e cu noi acest simbol care ne definește identitatea, ne face să ne recunoaștem oriunde pe pământ ca neam unic de același sânge și aceeași limbă.
Doar în cele mai cumplite ierni, nu ne părăsește speranța că va veni și-o primăvară, că va răsări soarele și în inimile noastre. Iar Mărțișorul, pentru românii sfârtecați de imperii e cel mai duios mângâietor din multele balsamuri date de la Dumnezeu pentru durerile de suflet.
Mare și bogată a fost Duminica Mărțișorului la Oprișeni, înnobilată de comori folclorice ale românilor din întregul raion Hliboca. Părea că și ghimpii de la vamă au înflorit cu ghiocei, că tot ce desparte neamul s-a împletit în firele albe-roșii…
Pe primarul Oprișenilor, Nicolae Popovici, gazda primitoare a celei de-a cincea ediție a festivalului raional, l-am găsit în apogeul emoțiilor, copleșit de grija de a-i primi pe toți oaspeții – artiști și spectatori – cu brațele deschise. N-a mai știut de astâmpăr, de când a preluat firele sărbătorii de la colegul său Gheorghe Lutic, primarul din Iordănești.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Foto: ZorileBucovinei.com
La 17 mai 1882 (n.r. pe stil vechi) a avut loc ceremonia de predare a…
Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…
Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…
La data de 12 Mai 1886 s-a înființat "Secția pentru colonizarea secuilor" a societății Emke,…
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Leave a Comment