Statuia lui Herodot - Cum se pune chestiunea nemuririi la geți?
Cum se pune chestiunea nemuririi la geți?
Mai intai trebuie sa ne intrebam daca Herodot mai spune și despre alții ca impartașeau aceasta credința in nemurierea sufletului!
Daca Cezar o consemneaza la gali, mai este nevoie și de alte confirmari. Caesar era destul de inteligent ca sa-și faca reclama și prin acest detaliu: galii luptau ca niște zmei, pentru ca disprețuiau viața! Mai avem și alte izvoare? La geți, la daci, avem!
Mai conteaza apoi și distanța in timp dintre Herodot și Caesar! Credeau in nemurirea sufletului și galii sau germanii de pe vremea lui Herodot?
Și cat era de autentica aceasta credința? Se traducea prin fapte și ritualuri ca la geți?
Credința in nemurirea sufletului tradeaza și importanța excepționala acordata sufletului, factorului spiritual in viața omului și in societatea respectiva!
Daca Herodot ii singulariza pe geți prin aceasta virtute excepționala, sa nu ne grabim noi sa-l corectam pe Herodot, numai așa, din obișnuința de a scadea din meritele și drepturile noastre de romani, de urmași ai geto-dacilor!
Sa nu uitam ca-n VT nu prea apare credința in nemurirea sufletului – vezi povestea lui IOV, a felului cum este rasplatit de un dumnezeu lipsit de spiritualitate!… Este clar ca la geți credința in nemurire era mai veche, ajunsese la mare notorietate pe vremea lui Herodot, iar acesta o consemneaza ca pe o particularitate. Cat era de veche?
Repet intrebarea: mai spune Herodot și despre alte popoare antice ca credeau in nemurirea sufletului?
Sursa: ioncoja.ro
Hristo Botev ( Христо Ботев) a fost un poet și revoluționar bulgar. Începând cu anul…
La 17 mai 1653 are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de…
La 17 mai 1882 (n.r. pe stil vechi) a avut loc ceremonia de predare a…
Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…
Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…
Leave a Comment