Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor
Barbatii neamului: Alexandru Mocioni, un mare patriot roman, aparator al drepturilor romanilor. Romanii din Regatul Romaniei il numeau Alexandru Mocioni (n.r. Mocsonyi, in forma maghiarizata) unul dintre cei mai mari patrioti romani de peste munti, in care “Neamul, Biserica, si toate asezamintele culturale, sociale, economice ale fratilor nostri de peste munti gaseau intr-insul un sprijinitor de frunte”.
Inca de tanar, de la varsta de 24 de ani, Alexandru Mocioni a intrat activ in viata politica, fiind ales deputat in Dieta de la Budapesta. Acolo, s-a distins chiar de la inceput ca un valoros si neintrecut aparator al poporului sau.
Deputat in mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta, Alexandru Mocioni s-a retras in cele din urma din politica, dezamagit de politica sovina maghiara si de nedreptatirea imensa a neamului sau, caruia nu i s-a permis niciodata sa aiba in parlamentul de la Budapesta reprezentanti intr-o proportie corespunzatoare numarului romanilor din Ungaria si Transilvania.
Alexandru Mocioni a initiat si a sprijinit infiintarea unui Partid National al romanilor din Banat si Crisana, fiind chiar presedintele partidului pentru o perioada de patru luni, militand pentru drepturile românilor din Banat, Crisana si din Transilvania.
Din pacate, astazi se vorbeste poate mult prea putin despre patriotii romani care si-au dus lupta in slujba neamului romanesc chiar din Parlamentul de la Budapesta, locul de unde veneau adeseori cele mai oribile si mai crunte masuri antiromanesti.
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment